71

Изнасилено момиче и 4-ма изчезнали! Осъдиха Момчето Буда на 10 г. затвор

Рам Бахдур Бамджан, смятан от някои за превъплъщение на основателя на будизма, ще трябва да заплати също така 3700 долара на непълнолетната жертва

 

Духовен водач в Непал, известен като "Момчето Буда", бе осъден днес на 10 години затвор за сексуално посегателство над непълнолетно момиче, предаде Асошиейтед прес, цитиран от dnes.bg. 

Окръжният съд в Сарлахи постанови осъденият Рам Бахдур Бамджан, смятан от някои за превъплъщение на основателя на будизма, да заплати също така 3700 долара на жертвата.

Мъжът разполага със 70 дни, за да обжалва решението на съда, заяви представителят на съда Садан Адхикари.

През януари полицията арестува Бамджан в предградие на непалската столица Катманду по обвинения в сексуално посегателство и подозрения в съучастие в изчезването на поне четирима негови последователи. По време на ареста от него са иззети банкноти непалски рупии на стойност 227 000 долара и други чуждестранни валути на обща стойност 23 000 долара, съобщи полицията.

Миналата седмица съдът го призна за виновен в сексуално посегателство, извършено срещу непълнолетно момиче. Обвиненията, свързани с изчезването на негови последователи, все още са в процес на разглеждане.

Редица непалци вярват, че Бамджан е превъплъщение на Сидхарта Гаутама, роден в Югозападен Непал преди около 2600 години и почитан като Буда. Учените, занимаващи се с изучаването на будизма, обаче се отнасят скептично към твърденията.

Бамджан става известен в Южен Непал през 2005 г.

Популярността му постепенно намалява на фона на обвиненията в сексуални и физически посегателства срещу последователите му, въпреки че той все още провежда духовни лагери в Южен Непал, където хиляди хора отиват на поклонение, или за да живеят с него.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?