Следвайте ни

Измир е "столица на вятърната енергия" в региона

viber icon

Турция се нарежда на пето място сред водещите европейски производители на стратегически компоненти за вятърни турбини, според последния доклад на WindEurope, Wind Energy and Economic Recovery in Europe.

Докладът демонстрира състоянието на европейската вятърна енергетика и нейната глобална конкурентоспособност, заедно с нейния индустриален отпечатък в Европа.

Докладът установява, че на много конкурентния пазар на стойност 50 милиарда евро през 2020 г. Китай взема лъвския дял от 45% с близо 800 производствени обекта за вятърни турбини.

Европа се нарежда на второ място с 31%, следвана от Индия със 7%, Бразилия с 5%, докато Северна Америка, включително САЩ, Канада и Мексико, е дом на едва 4,5% от световните фабрики за вятърни компоненти.

Докладът показа, че четирите водещи производители на стратегически компоненти на вятърни турбини в Европа, в зависимост от размера, са; Германия с 82, Испания с 41, Италия със 17 и Дания с 13.

Турция следва тези страни с 12 експлоатационни съоръжения, което я прави петият по големина производител на компоненти за вятърни турбини в Европа. 

Генералният секретар на Агенцията за развитие на Измир Мехмет Явуз каза пред Анадолската агенция, че "Турция е постигнала значителен напредък в производството на оборудване за вятърна енергия и сега е достигнала етап, в който може да произвежда почти всички части на вятърна турбина, която представлява близо 8000 компонента." 

"Измир се превърна в "столица на вятърната енергия", тъй като 60% от вятърния капацитет на страната, представляващ 10% от общия инсталиран капацитет на страната през 2020 г., се произвежда в и около района на Измир - 20% в Измир и 40% в околните райони", добави Явуз. 

Неотдавнашен доклад на турската вятърна енергийна асоциация (TÜREB) заяви, че се очаква провинцията да има капацитет да произвежда вятърни турбини на стойност 15 милиарда евро до 2023 година.

Капацитетът на вятърните турбини в Измир достигна 1549 мегавата (MW) в края на миналата година и се очаква да достигне 2000 MW през следващите две години, се казва в доклада.

Освен 12-те производствени съоръжения в доклада на WindEurope, в Измир има още 30 съоръжения, които произвеждат вятърни енергийни компоненти, каза Явуз.

В момента Турция експлоатира общо 198 вятърни електроцентрали. Страната има 25 изградени вятърни парка, за които се твърди, че са общо 1 309 MW.

Според Министерството на енергетиката и природните ресурси страната има потенциал за вятър за около 48 000 MW. Той постепенно разширява капацитета си, главно в Беломорието и района на Мраморно море.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?