49
Следвайте ни

Изкуственото слънце на Китай грее 7 пъти по-силно от истинското

viber icon

Китай пусна в експлоатация машина, която трябва да създаде т.нар. изкуствено слънце. То трябва да бъде дори много по-горещо от истинското. Сложният апарат, наречен Токамак, се опитва да постигне значително по-висока температура от тази на Слънцето, като до момента устройството вече е почти седем пъти по-топло от най-голямата звезда в нашата галактика. Разработен от Китай, Токамак функционира от 2006 г. и по него са работили над 10 000 китайски и чуждестранни учени, пише hicomm.bg.

Инженерният дизайн на реактора за изпитване на термоядрена енергия е най-новата амбиция на Пекин в областта на физическите науки, след като експерименталният усъвършенстван свръхпроводящ токамак EAST („изкуствено слънце“) на страната постави през май нов световен рекорд, задържайки плазма с температура 120 милиона градуса по Целзий за 101 секунди. От декември започна нов кръг експерименти, който ще продължи около шест месеца.

Изключително високата температура на съоръжението се използва за синтез на водородните изотопи в плазма, като по този начин те се свързват заедно и освобождават енергия. Този процес почти не създава радиоактивни отпадъци и изисква минимално количество гориво.

До момента по проекта Пекин е изхарчил около един милиард долара за този проект.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?