49

Изключиха Запорожката АЕЦ от електрическата мрежа

Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна е била изключена от електрическата мрежа и е преминала в режим на резервно захранване, предаде ТАСС, като се позова на назначеното от Русия ръководство на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

"В резултат на прекъсването на 750-ватовата Днепърска високоволтова линия Запорожката АЕЦ остана без външно електрозахранване. Електрозахранването за собствените й нужди се осигурява от дизелови генератори. Причините за прекъсването на линията се изясняват", пише в съобщението, публикувано в "Телеграм".  

Назначеното от Русия ръководство на Запорожката АЕЦ уточни, че радиационният фон на площадката на атомната централа, в санитарно-охранителната зона и зоната за наблюдение, е в нормите.

Запорожката АЕЦ се намира на няколко километра от Мелитопол. Русия превзе централата малко след инвазията си в Украйна в края на февруари миналата година. През октомври президентът Владимир Путин подписа указ, с който Запорожката АЕЦ бе обявена за руска федерална собственост.

Русия обяви Запорожка област за анексирана, въпреки че превзе само част от югоизточния украински регион. Окупационните власти се базирани в Мелитопол, тъй като областният административен център град Запорожие остава под украински контрол.

Русия евакуира цивилни от Мелитопол в очакване на украинско контранастъпление в района. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ЧИЙ?

ЧИЙ?

22.05.2023 | 11:13

Чий го дирят в Украйна кремълските военнопрестъпници и джеллати?

Отговори
13 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?