2374

Изключиха от мрежата последния работещ реактор на Запорожката АЕЦ

Последният функциониращ реактор на окупираната от руските сили Запорожка АЕЦ в Южна Украйна е бил изключен от мрежата вчера, съобщи украинската държавна компания оператор "Енергоатом", цитирана от Франс прес.

"Реактор номер 6 беше спрян и изключен от мрежата", съобщава компанията в "Телеграм" и посочва като причина за това пожар, "възникнал вследствие на обстрели", който е повредил електрическата връзка на реактора с електропреносната мрежа на Украйна.

Досега няма доказателства кой обстрелва електроцентралата. Русия заявява, че няма логика да пращат войска, която да овладее АЕЦ-а, за да може да се самообстрелват и самовзривят, докато в същото време готвят референдум за отцепване на Запорожието. Украинците казват, че няма логика да си обстрелват собствения АЕЦ и да застрашават собственото население. 

Реакторът беше единственият все още работещ от общо шест в най-голямата в цяла Европа атомна централа. Вчера от Международната агенция за атомна енергия, чиито представители все още са на място, обявиха, че реактор номер 5 също е спрян заради повреда на електрическите кабели след обстрел. Останалите четири реактора на Запорожката АЕЦ са изключени от седмици.

Изключването се случва след посещението в петък на мисията на МААЕ в централата, която е източник на напрежение между Киев и Москва от месеци и беше подложена на многобройни обстрели. Те породиха страх от ядрена катастрофа, като Русия и Украйна си разменят взаимни обвинения за обстрелите от седмици.

Голяма част от водената от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси мисия напусна централата още в деня на посещението си. От останалите шестима експерти четирима си тръгнаха тази сутрин, докато двама ще останат за постоянно на място, посочи "Енергоатом" в друго съобщение.

Запорожката АЕЦ, която разполага с общо шест реактора, всеки един от които е с мощност 1000 мегавата, попадна под руски контрол през март, малко след началото на инвазията в Украйна.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ани

Ани

06.09.2022 | 09:35

То няма логика украйнците сами да си разрушават атомната централа ,НО има ли логика да управлявана от руската армия и тя да се прави на камикадзе? Защо руснаците като контролират АЕЦ да го разрушават, а украйнците искат да си върнат територии? Кой казва истината и кой лъже?

Отговори
1 5
Руснаците лъжат,естествено

Руснаците лъжат,естествено

06.09.2022 | 09:58

Окупатори,какъв го дирят там?!Искат да клекнат всички с цената на всичко.Психясал Путин със заблуден народ,дето го трае и се изтрепва заради него.

Отговори
3 9

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?