71

Изграждат първата ЖП линия над Босфора, между Азия и Европа СНИМКИ

Фондът за богатство на Абу Даби и Турция преговарят за изграждането на железопътна линия над протока Босфор в Истанбул като част от планиран търговски коридор, свързващ Европа с Близкия изток и Азия, заявиха турски официални лица, запознати с въпроса, пред Блумбърг.

Железопътната линия ще премине през новоизградения мост Явуз Султан Селим, уточни ежедневника Хюрийет.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган посети Обединените арабски емирства (ОАЕ) това лято. По време на визитата ОАЕ обявиха тригодишен инвестиционен план за Турция, на обща стойност близо $51 милиарда.

Представител на ОАЕ съобщи в изявление за Блумбърг, че се надяват двустранната търговия с Турция да се удвои до $40 милиарда до 2030 г., като ключовите сектори за инвестиции включват енергетика, логистика, туризъм и селско стопанство.

Турция трябва да свърже страните от Персийския залив със своята железопътна и магистрална мрежа, допълниха специалисти, добавяйки, че железопътната линия може да бъде последвана от други инфраструктурни проекти в подкрепа на тази амбиция в бъдеще.

Миналия месец Ердоган по време на срещата на върха на Г-20 в Индия, разкри дискусии относно бъдещо споразумение за коридор с държавите от Персийския залив.

Говорим за коридор към Европа през Ирак, Катар, ОАЕ и Турция“, уточни той пред журналисти.

Неговият колега от ОАЕ, шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, изрази силно желание да ускори преговорите и да започне строителството в рамките на 2 месеца

Ердоган добави, че е дал необходимите инструкции на външния министър Хакан Фидан и министъра на транспорта Абдулкадир Уралоглу, за съдействие и стартиране на проекта.

Турски официални лица по-рано заявиха, че ОАЕ също се интересуват и от строителство на нови линии на метро в Истанбул, както и от проекта за „супер високоскоростен влак“ Анкара-Истанбул.

Новият високоскоростен влак ще се движи от квартал Синджан в Анкара до Истанбул, като ще премине през моста Явуз Султан Селим, за да продължи към Европа, през България. 

Изграденият през 2016 година трети мост над Босфора, разполага с ЖП лента, която в момента не се използва поради липса на инфраструктурна връзка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?