Следвайте ни

Изграждат централа за слънчева енергия на стадион в Истанбул 

viber icon

Галатасарай сключи сделка с турска енергийна компания, която ще инсталира електроцентрала за слънчева енергия на покрива на футболния стадион, която ще произвежда електричество за целия комплекс.


Президентът на Галатасарай Мустафа Дженгиз, представители на клуба и изпълнителният директор на елкомпанията Мурат Пънар присъстваха на церемонията по подписването на стадиона в Истанбул.

"Проектът ще бъде от голяма икономическа полза за Галатасарай и турската икономика. Електроцентралата ще има най-малко 100 милиона турски лири (13,1 милиона долара) принос за Галатасарай през 25-годишния си живот", каза Гюнай.


Той добави, че компанията ще произвежда и инсталира централата на площ от 40 000 квадратни метра на покрива и ще я експлоатира в продължение на 10 години.


След това Галатасарай ще поеме контрола над нея.


Енергията, която ще се произвежда на стадиона Галатасарай, ще може да захрани най-малко 2000 къщи.


Друг турски футболен клуб Анталияспор, на стадиона в Анталия, открит през 2015 г. също вече има слънчеви панели на покрива си за производство на електричество.


Междувременно известни европейски футболни стадиони като Ахакс Амстердам Йохан Кройф Арена и този на Борусия Дортмунд също използват технологията за възобновяема енергия.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?