3906

Издирваната от Путин премиерка на Естония: Не се страхувам и няма да мълча

Преди време бе съобщено, че Кая Калас има амбиции да оглави НАТО

Тя обеща да продължи да подкрепя раздираната от война Украйна

 

Министър-председателката на Естония Кая Калас осъди "обичайната тактика за сплашване" от страна на Русия, след като Москва я обяви за издирване наред с други европейски представители, предаде Франс прес.

Мотивът на Кремъл за обявяването за издирване са обвинения срещу представители на балтийските страни и Полша във враждебност към Русия поради различния поглед върху събитията от историята на техните отношения.

"Действията на Руската федерация не са изненадващи, тъй като това е обичайната ѝ тактика за сплашване", каза в изявление Калас, като обеща да продължи да подкрепя раздираната от война Украйна и да се бори срещу "руската пропаганда".

"Няма да мълча, ще продължа да подкрепям решително Украйна и ще се изказвам в полза на укрепването на европейската отбрана", заяви тя.

Балтийските държави, членки на Европейският съюз и НАТО, които се страхуват от военните амбиции на Кремъл, смятат, че Съветският съюз ги е окупирал, докато Москва вижда себе си като освободителка и смята всеки друг подход за "фалшифициране на историята", което в Русия е престъпление.

Калас и представители на други балтийски държави и Полша са подведени под отговорност в Русия за "унищожаване на паметници на съветски войници", обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Престъпленията срещу паметта на освободителите на света от нацизма и фашизма трябва да бъдат наказани. И това е само началото", добави Захарова.

През последните години няколко от тези паметници, наследени от Съветския съюз след Втората световна война, бяха демонтирани в балтийските държави и Полша в знак на отхвърляне на съветския период, тъй като тези държави смятат, че са били окупирани от СССР, информира БТА.

В България също бе демонтиран Паметника на Съветската армия в центъра на София. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
22 коментара
Абе

Абе

14.02.2024 | 10:14

Тези руски боклуци какво си въобразяват, те ли ще диктуват какво да си държим на нашата земя, ако искаме паметници ако искаме кенефи това не е тяхна работа. А пък Захаровата мурва дето все се заканва, ако знае тя колко е издирвана, че вече може да лети само над Северна Корея, тя ако бъде изловена на европейска територия ако знае какъв зловещ зандан я чака......

Отговори
2 0
Иванов

Иванов

14.02.2024 | 06:18

Русофилските коментари по темата са пълни с псувни,вулгарни изрази,неуважение,злост и безгранична простотия.

Отговори
5 4
Коча

Коча

14.02.2024 | 03:13

Всички балтийски страни имат женски правителства и положението е ужас … как може да оставят жени да управляват цели държави !! Това е абсолютно ненормално поведение на избирателите , понеже мъжете не ги интередруса и жените гласуват димек кобри избират кобри ! Не забравяйте че световните войни са заради жени !

Отговори
7 9
Ими

Ими

13.02.2024 | 22:46

Руските прос ти ватенки!

Отговори
7 7
Шетири'илядник

Шетири'илядник

13.02.2024 | 22:11

Естонското Ленче бръсне ли мустака?

Отговори
7 11
Ими

Ими

13.02.2024 | 21:39

Руските мекерета пи-каят нафта!

Отговори
14 11
Богаташов

Богаташов

13.02.2024 | 21:39

Държава - лилипут. Каква да е министърката и...

Отговори
10 16
Юрдек Пенчо

Юрдек Пенчо

13.02.2024 | 21:32

Колкото и да ревете укродебили с Усрайна е свършено. А укрите да благодарят на Джонсън.

Отговори
10 15
Пак съм аз от Авдеевка

Пак съм аз от Авдеевка

13.02.2024 | 21:30

И да знаете, последният път за снабдяване на ВСУ е под контрола на руснаците, скоро ще има нов Бахмут.

Отговори
6 13
Браво, така трябва

Браво, така трябва

13.02.2024 | 20:50

И по-долу го написах. Само Естония може да решава какво ще прави с паметниците в Естония? Русия каква се явява в случая? Плюс това паметника е съветски, т.е. на несуществуваща държава. На вас някой казва ли ви какво ще правите с мебелите си вкъщи? Същото е!

Отговори
20 10

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?