Следвайте ни

Издигат паметник на Маргарет Тачър в родния ѝ град

viber icon

Бронзов паметник на Желязната лейди – Маргарет Тачър, издигат в родния ѝ град Грантъм. Първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател в Обединеното кралство е доста двустранна фигура, изтъкана все още от много въпросителни и смесени реакции както към управлението ѝ, така и към самата нея като личност.

Този факт съществува и до днес, затова не е сигурно дали поставянето на паметника ще се приеме като празник от всички.

„Ако сте консерватор, ще се зарадвате на статуята и ще искате всички да я признаят. Но ако не сте, е, има много хора, които чисто и просто я мразят“, казва Греъм Нютън – редактор на седмичник в Грантъм. 

Има немалко очаквания, че веднъж, след като монументът бъде поставен догодина, той ще бъде осквернен, бутнат или най-малкото – надраскан. Тези спекулации са резултат от множеството унищожени паметници в различните държави, след смъртта на Джордж Флойд в Америка. 

В международен план Маргарет Тачър, която почина през 2013-а на 87-годишна възраст, може да се разглежда като политически колос, британският еквивалент на Роналд Рейгън.

Но във Великобритания нейните 11 години власт оставиха по-сложен отпечатък. Някои я виждат като лидер на така необходимата политическа и икономическа революция, приватизираща индустрията, изправена срещу профсъюзите и спечелваща победа на Великобритания срещу Аржентина във Фолкландската война.

За други тя е човек, който остави градовете, зависими от държавни индустрии, да изгният и превърна обществото в индивиди, които не се интересуват от нищо.

„Тя никога не е обичала Грантъм и затова Грантъм никога не я е обичал. Беше истински щастлива да го остави зад гърба си“, казва биографът Джон Кембъл, посочвайки, че Тачър рядко е посещавала града като министър-председател и не го е споменавала в речи. 

Новият паметник, проектиран от скулптора Дъглас Дженингс, няма да е първият на бившия министър-председател, но ще е първият на открито. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?