2374
Следвайте ни

Издадоха първия паспорт, в който полът е отбелязан с "Х"

viber icon

В САЩ бе издаден първият паспорт с "Х" в графата за пол, съобщи днес Държавният департамент, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това е повратен момент в признаването на правата на хората, които не желаят да бъдат идентифицирани като жена или мъж, и се очаква тази възможност за избор да бъде по-широко предлагана от догодина, допълниха от ведомството.

В съобщението на департамента не се назовава получателят на паспорта, но интерсексуално лице на име Дейна Зим от щата Колорадо, което от 2015 г. води съдебни дела за това право, съобщи, че е получило такъв паспорт. Зим заяви, че неговата борба за подобен паспорт е начин да се помогне на следващите поколения интерсексуални да бъдат признати за пълноценни граждани с права. "Аз не съм проблем. Аз съм човешко същество. Това е важното", каза Дейна Зим.

Служител от Държавния департамент не пожела, позовавайки се на защитата на личните данни, да потвърди дали паспортът е издаден на Дейна Зим.

Ведомството също така вече позволява на кандидатите сами да избират своя пол - мъж или жена, като вече не се изисква от тях да предоставят медицинско удостоверение, ако полът им не съвпада с този, посочен в другите им документи за самоличност, съобщи nbcnews.

Медията отбеляза, че решението представлява крайъгълен камък за небинарните и интерсексуалните американци, съответно 1,2 милиона и 4 милиона, според Института "Уилямс". През последните години броят на интерсексуални, небинарни, полово неопределени хора се увеличи, но повечето от тях не успяха да получат лични документи, които точно отразяват кои са, поради смесицата от държавни закони в цялата страна.

Коментари (3)

Красимир

Красимир

28.10.2021 | 02:00

Тежки времена настанаха.....не различаваме добро от зло....

Отговори
1 0
кенеф

кенеф

28.10.2021 | 00:01

кой кенеф ще могат да ползват

Отговори
2 0
добре че има корона

добре че има корона

27.10.2021 | 23:55

тези да ги разреди

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?