Следвайте ни

Изчистиха бреговете на Истанбул от морската слуз СНИМКИ

viber icon

Няколко месеца след като гъста, слузеста субстанция, наречена морска слуз или морски сополи, покри Мраморно и Черно море, покрай бреговете на Истанбул, водите сега вече възвръщат обичайния си вид.


Обширни райони със слуз, които бяха забелязани от март край бреговете на най-големия турски град Истанбул, вече са почистени. Въздушни и подводни кадри по плажовете на Истанбул, потвърждават декларацията на властите, че сополите са изчезнали. Работата, инициирана от турското министерство на околната среда и урбанизацията като част от борбата със слузта, даде значителни резултати.

През лятото температурите се повишават и населението се стича по плажовете в мегаполиса. Хората спокойно се къпят и препичат в крайбрежните райони, тъй като вече не се наблюдава слуз в района. Освен това морската вода е бистра, както в дните преди слузта.


Слузта е свръхрастеж на микроскопични водорасли, наречени фитопланктон, причинени от повишаване на температурата на морската вода поради глобалното затопляне, застоялата вода и замърсяването. Тази плътна маса ограничава кислорода във водата и това бе причина за загиването на редица морски организми. Тази година той беше открит през януари и се засили и разшири през април, което доведе до сериозен проблем. Тъй като интензивността му продължи да се увеличава през май и юни, турските власти обявиха амбициозен план за действие в Черно и Мраморно море за справяне с проблема. Планът е съвместно изпълнен от Министерството на околната среда и урбанизацията, Министерството на транспорта и инфраструктурата, както и Министерството на земеделието и горите.


Планът беше последван от мащабна кампания за почистване на сушата и морето. Морските райони в близост до бреговете, покрити с морски сополи, бяха заградени и слузта беше източена с вакуумно оборудване. В морето лодките събираха слузта и ги отвеждаха на сушата в сметищата.

снимки: Анадолска агенция

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?