2374

Изчезналият кораб с украинско зърно е акостирал в Сирия

Първият кораб със зърно, потеглил от Украйна съгласно споразуменията под егидата на ООН и Турция, изглежда е пристигнал в Сирия. Това личи от сателитни снимки на "Планет лабс", анализирани вчера от Асошиейтед прес.

Снимките показват, че корабът "Разони" под флага на Сиера Леоне е акостирал на сирийското пристанище Тартус малко преди 11 ч. в понеделник. Корабът се намира точно до силоз за зърно.

Данните от системата за автоматична идентификация (Automatic Identification System - AIS) на "Разони" престават да постъпват от петък, когато той е бил близо до Кипър, личи от уебсайта MarineTraffic.com. Плавателните съдове трябва да държат включени своите AIS, но когато искат да прикрият своя маршрут, ги изключват. Корабите, които плават към подложената на международни санкции Сирия, обикновено изключват транспондерите си, посочи АП.

"Разони" може да бъде разпознат на сателитна снимка по своя цвят, дължина и широчина, както и по четирите големи бели крана на палубата си. Самир Мадани, съосновател на уебсайта за проследяване на петролни танкери TankerTrackers.com и експерт по проследяване на кораби чрез снимки от спътници, е идентифицирал "Разони" по тези параметри. Пръв за снимките на "Планет лабс" съобщи вестник "Файненшъл таймс", уточни АП.

"Разони" потегли от Одеса на 1 август с 26 хиляди тона царевица с предполагаема дестинация Ливан. Според ливански медии търговецът, който поръчал товара, се отказал. Преди да стигне Сирия, корабът е пребивавал в порта на Мерсин, Турция.

От координационния център на ООН в Истанбул, който съгласно схемата инспектира натоварените кораби, казаха, че след проверките те отплават до крайния си пункт, "който и да е той". Вчера украинското посолство в Бейрут заяви, че каргото на "Разони" вече не е отговорност на Киев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?