71

Избухва ли нова война? Огромна армия тренира завземане на властта в Тайван

Народноосвободителната армия на Китай планира да нахлуе в остров Тайван в началото на юни 2024 г., предупреждават експерти

 

Пред прага на нова война ли се оказва светът?

Народноосвободителната армия на Китай планира да нахлуе в остров Тайван в началото на юни 2024 г., предават световните агенции.

Китайската армия, която е най-многобройната в света, модернизирана и добре въоръжена, е започнала обучение около целия Тайван, включително островите Кинмен и Донгин. 

Тази сутрин е втория ден на мащабните си военни маневри край бреговете на Тайван, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Военните учения имат за цел проверка на способността за "завземане на властта" и контрол над ключови райони, се казва в изявление на източното командване на китайската Народноосвободителна армия, цитирано от агенцията.

Тайван на свой ред вдигна по тревога самолети и постави в бойна готовност ракетни, военноморски и сухопътни подразделения заради китайски учения, отбеляза Асошиейтед прес, цитиран от dnes.dir.bg.

Китайските военни заявиха, че двудневните учения около Тайван представляват наказание за сепаратистките сили, които се стремят към независимост.

Ръководството в Пекин иска да отправи предупреждение срещу току-що встъпилия в длъжност президент на острова от подкрепящата независимостта Демократическа прогресивна партия Уилиям Лай да не се стреми към обявяване на официална независимост от Китай, посочва ДПА.

Пекин разглежда острова като своя територия, а Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) изпраща военноморски кораби и самолети в Тайванския проток и други райони около острова почти ежедневно, за да изтощи ресурсите на тайванската отбрана и да се опита да сплаши народа му, който твърдо подкрепя неговата фактическа независимост, отбелязва АП.

"Неразумната провокация" на Китай е заплаха за регионалния мир и стабилност, се казва в изявление на Министерството на отбраната на острова. В него се добавя, че Тайван не търси конфликта, но "не се страхува от него".

"Военната активност на Китай, която започна днес около Тайван, повишава напрежението от двете страни на протока", заяви вчера говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, визирайки тесния проток, който отделя Тайван от Китай.

"Мирът и стабилността в Тайванския проток са от стратегическо значение за регионалната и световната сигурност и просперитет", каза още той. "Всички страни трябва да проявяват сдържаност и да избягват каквито и да било действия, които биха могли да доведат до допълнителна ескалация на напрежението от двете страни на протока, а то трябва да бъде разрешено чрез диалог", добави говорителят, цитиран от ДПА и БТА.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?