49

Избраха най-красивата котка на годината, бременна е СНИМКИ

Уникалната порода котки "Ван", характерни за района на езерото Ван в Източна Турция, от векове очарова любителите на животните. Те са известни със своята хетерохромия – различни цветни очи – и обикновено снежнобялата си козина. 

Агенция Демирорен

При ежегодното състезание във Ван за избор на най-красивата сред тях, „Миа“, със сини и зелени очи и чисто бяла козина,  взе медала за първото място.

Миа позира за посетителите с медала на врата си, след като получи максимални точки от членовете на журито и се нареди на първо място в „Конкурса за красота на котката Ван“.

Агенция Демирорен

Конкурсът е част от продължаващите усилия за популяризирането на турската порода, чиято репутация се разпространи и извън границите на страната.

Котките Ван са една от най-забележителните атракции на историческия град. Те се характеризират със своята дружелюбност, бялата си копринена козина, лъвската си походка, дългата, пухкава опашка, но най-важен е факта, че имат различни цветове на очите. За разлика от своите роднини, котките Ван не се страхуват от водата. В града има специален музей посветен на тази порода котки.

В състезанието участваха 32 котки Ван, които показаха своите умения. 

Агенция Демирорен

Професор Абдула Кая, директор на изследователския център към университета във Ван, заяви, че техният център се фокусира върху отглеждането на оригинални котки Ван и извършва изследвания върху тях. Кая заяви, че целта им е да предпазят котката Ван от изчезване.

„Всички дейности, организирани за популяризиране на котката Ван, са много ценни за нас. В това отношение за нас са важни и конкурсите за красота. Затова като център участваме в конкурса за котешка красота, организиран от община Ван за шести път. Тази година се включихме с две котки", каза Кая.

Агенция Демирорен

„Ние не участвахме в състезанието с нашата котка, която преди беше печелила международен конкурс за котешка красота. Направихме това, за да не повлияем на резултата от състезанието. Но нашите котки, които участваха в конкурса тази година, бяха първи и втори. "

Кая каза, че интересът към котката Ван се е увеличил благодарение на подобни състезания. Кая отбеляза любопитната новина, че шампионката Миа вече е бременна.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ицо

ицо

03.04.2022 | 11:55

сополко

Отговори
0 8

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?