49

Изборите в Турция протичат спокойно, масово декларации се попълват извън секциите

Изборите в Турция за момента навсякъде протичат спокойно. Единствено в Истанбул и Измир е имало напрежение, но то е било потушено от представители на родолюбци, които са заминали за югоизточната ни съседка, "за да бранят честността на българския вот". Те са 400 души. Организирани са от Константин Бачийски и „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/.

DHA

Сред българите, които бранят вота в югоизточната ни съседка, има представители и на други неправителствени организации. Окновният проблем в Турция е факта, че адресните декларарации се попълват масово предварително, тъй като много наши сънародници не могат да четат и пишат на български. Това не е противозаконно на тези избори.

DHA

Повече от 300 хиляди български граждани на 18 и повече години, живеещи в Турция, гласуват по електронен път.

DHA

Българските граждани в Истанбул и Анкара започнаха спокойно изборния ден още в ранните часове на деня, в секциите сформирани в българското посолство и в консулството ни в Истанбул.

Общо в 37 секции в Истанбул гласуватено е нармално, като в повечето от тях е машинно.

DHA

В Бурса, където има 72 хиляди избиратели, бяха поставени 40 урни в 9 района. Двойните граждани, живеещи в квартал Орхангази, се стекоха още в ранните часове пред урните.

 

Президентът на клона на изселническата организация Балгьоч (BALGÖÇ) в район Орхангази, Хюсеин Али Йетим сподели, че има голям интерес към изборите днес. Той заяви, че 750 избиратели са гласували в района на последните избори и че се очаква да бъдат подадени поне 1000 гласа на тези избори.

DHA

В третия най-голям град в Турция, Измир са сформирани 18 секции. И там български граждани упражняват своя машинен вот.

DHA

В 3 урни започна гласуването и в Ескишехир, Централна Турция.

DHA

Там се очакват приблизително 1600 гласоподаватели. 

DHA

Хабибе Айдън, президент на Балканската асоциация за култура и солидарност на имигрантите в Ескишехир, каза, че очакват висока избирателна активност днес. Тя заяви, че избирателите масово гласуват с машини. „На последните български избори на 14 ноември 2021 г. в Ескишехир бяха подадени 1564 гласа. Днес очакваме повече. Сърцата ни са наистина с нашите турски сънародници, живеещи в България", сподели Айдън за агенция Демирорен.

DHA

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
сем

сем

03.10.2022 | 13:24

Интересно,тия хора,които живеейки в Турция,и напиращи чрез гласа си да решават нашата съдба,дали ще бъдат в първите редици,при една мобилизация,и ще се борят за същата тази наша БЪЛГАРИЯ!!!!!

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?