Следвайте ни

Избори в Беларус, млада дама ще бута Лукашенко

viber icon

Идва ли край на ерата "Лукашенко" в Беларус? Отговор трябва да дадат изборите за президент днес. За шести пореден мандат се кандидатира Александър Лукашенко, който от 26 години е начело на бившата съветска република. 

Многохилядни няколкоседмични протести на опозицията предшестваха днешния вот, след като избирателната комисия отказа регистрацията на двама нейни представители. Александър Лукашенко, първият и единствен президент на бившата съветска република, се сблъсква с най-голямото предизвикателство за своето управление от години и обвинява протестиращите, че са в заговор с чуждестранни сили, които искат да дестабилизират Беларус.

65-годишният президент е изправен пред растящо недоволство не на последно място и заради пандемията, която той многократно омаловажи.

Основният кандидат на опозицията Светлана Тихановска се подкрепя от няколко опозиционни сили. Тя обещава да създаде условия за честни избори и за връщане на предишната конституция, която определя значително по-ограничени президентски пълномощия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?