2374

Иван Николов: Симптоматичното е, че групировката "Вагнер“  се появи в Сърбия преди ескалацията с Косово

Симптоматичното е, че военната групировка "Вагнер“  се появи в Сърбия само няколко дни преди да ескалира напрежението на Косово. Като знаем какво представлява "Вагнер“, като знаем, че има войната в Украйна, като знаем, че 50 души в Сърбия бяха осъдени заради участието им във войната в Украйна, тази поява на това паравоенно формирование породи доста съмнения. Но на този етап нямаме доказателства за пряка връзка между появата на "Вагнер“ и събитията в Косово. Това каза за обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ Иван Николов – председател на Културно-информационния център в Босилеград.  

Имаше доста остри коментари по този повод, обясни Николов.

"Най-често това събитие е коментирано в Черна гора и във Войводина. Това са неща, които са ни известни от миналото и трябва да сме внимателни. Ние знаем каква роля изиграха паравоенните формации във войната в Хърватия, в Босна, в Украйна по същия начин започнаха да се създават едни паравоенни формации  и започнаха да "защитават малцинствата“.

Нямаме доказателства, но опасенията си остават, че може тези паравоенни формации да се намесят в Косово, допълни Николов. "Два дни там вече децата не ходят на училище, има напрежение, видяхме доста остри изказвания от руска страна по този въпрос. От Запад призовават за мир и спокойствие в региона. Очакваме да видим как ще се развият нещата. Въпреки че има и други тълкувания. Косово е един размирен регион, в който всичко е възможно, особено пък когато имаме война в Украйна, когато са известни руските настроения в Сърбия, когато нараства евроскептицизмът и това вдига напрежението в района.“

Николов обясни, че тези, които следят ситуацията имат известни страхове, защото те са свикнали да гледат по-внимателно знаците, които се появяват. "Не само появата на Вагнер е знак, макар че това е доста съмнителен знак. Но виждаме, че константните кризи, които понякога и нарочно се създават, които по различни причини се консолидира сръбското общество и се създава ситуация, в която има малко демокрация и свободно обсъждане на проблемите, всичко това е доста тревожно. Свикнали сме да очакваме всякакво развитие на събитията. Но засега всичко е спокойно“.

Нямаме информаця, че Вагнер набира бойци от Сърбия, но изтече информация, че около "Вагнер“ се създава така наречената структура "Орли“ под формата на някакъв културно-информационен център, обясни Николов.  "Щяла да преследва руските бежанци на територията на Сърбия, които били либерални, и които не са никак малко – те са към 140 хиляди бежанци, и които развивали антипутинска пропаганда . "Вагнер“ заедно със своите сръбски приятели, щели да се занимават с тях. Това също е тревожно, защото настроенията срещу Путин не са само сред руските бежанци, тях ги има и сред сръбското общество и интелектуалци. Покрай руските либерали, могат да пострадат и сръбските – това са страховете и тревогите.“

Не забравяйте, че в Ниш има руски хуманитарен център и тяхното присъствие тук е доста озадачаващо, меко казано, допълни Николов.

"Чел съм много неща – че това е прикрита руско военна база и т.н. Ние простосмъртните не можем да знаем какво има вътре, но опасенията са от този тип.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
МАЛО УМНАТА МАРА

МАЛО УМНАТА МАРА

15.12.2022 | 05:59

ВСИЧКО ВТАСАЛА, ТА ТРЪГНАЛА ДА КОМЕНТИРА ПРОБЛЕМИТЕ НА ГОРНА ВОЛТА, КОСОВО, УК РАК ИНА, БАМБИСТАН.... А ЗА КАКВО ВЗИМАТ ПАРИ ГОВОРЕЩИТЕ БЪЛГАРСКИ С В И НЕ У ДАР НИКОЙ И НЕ ПИТА! МАЙКА ВИ ДА Е В А ГАДНА! БЪЛГАРСКА! КУКЕРСКА!

Отговори
0 3
САДОВО

САДОВО

14.12.2022 | 08:04

Така че предстоят страшни времена...Навремето нормалните хора не смачкахме главата на змийското Zло...Сега вече е късно.

Отговори
8 1
САДОВО

САДОВО

14.12.2022 | 08:03

Ванчо, това нахлуване на Вагнеровците без знание и съгласие на ВучичЪ няма как да стане. Никога не забравяй в чия партия беше виден висш кадър ВучичЪ... На военнопрестъпника Милошевич (да е тежка пръстта му)!

Отговори
8 3
Ех, "Душо",

Ех, "Душо",

13.12.2022 | 23:38

босилеградска, точно попадна на най-почтен вестник! Или Гьобелс, плаче?

Отговори
4 6
Има ли зоб?

Има ли зоб?

14.12.2022 | 06:16

Буриданово магаренце?

Отговори
5 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?