Следвайте ни

Италия очаква икономиката й да живне напролет

viber icon

Централната банка на Италия очаква нарастване на икономиката през пролетта, въпреки че продължаващите опасения заради Covid-19 натежават върху възстановяването на потребителските разходи, обяви управителят на банката Игнацио Виско, цитиран от Bloomberg. 

Пролетното възстановяване „зависи в най-голяма степен от постепенното затихване на пандемията през следващите месеци“, посочва Виско, който е и член на управителния съвет на Европейската централна банка. Изявлението той направи на годишното събитие Assiom-Forex. „Проучвания, проведени от Италианската централна банка в края на ноември, показват, че разходите за потребление биват задържани заради опасенията заради Covid, отвъд предпазния мотив, основан на икономически и политически съображения.“

Последствията от вируса в страната доведоха до много по-голям икономически спад, отколкото този в други европейски страни, въпреки стимулите от над 130 млрд. евро. Производството е спаднало с 8,9% през миналата година, сочат данни на Националния статистически институт. Същевременно дългът е скочил до близо 160% от брутния вътрешен продукт.

Проучването на Централната банка на Италия показва, че делът на домакинствата, които очакват да харчат по-малко от годишния си доход през следващите 12 месеца, се е увеличил. Едва 20% от семействата, които очакват доходите им да се свият, твърдят, че ще спестяват. Необходимо е обаче да започнем да мислим как да намалим мерките за подкрепа, без да вредим на семействата и на икономиката, твърди Виско. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?