Следвайте ни

Италия гласува на референдум за по-малко депутати

Основният аргумент е намаляване разходите за политика

viber icon

Референдум в Италия ще реши дали да бъде намален броят на депутатите от 630 на 400. Вотът ще се проведе на 20 и 21 септември заедно с административните избори в 7 области.

Ако референдумът е успешен, сегашните депутати ще бъдат намалени с 36,5 на сто, а сенаторите от 315 ще станат 200. Жителите на Италия трябва да се изкажат за тези промени в конституцията, тъй като законът за това беше гласуван в Камарата на депутатите преди година, но в Сената не беше одобрен с необходимото мнозинство от две трети.

Затова 71 сенатори поискаха свикване на референдум. Ако италианците кажат “да”, законът ще влезе в сила още на следващите общи избори. Инициатор на искането за орязването на броя на парламентаристите е движението “5 звезди”.

Основният му аргумент е намаляване на разходите за политиката, които според движението ще паднат с 500 млн. евро на парламент. Освен това според инициаторите по-малкият парламент ще гарантира и повече ефикасност, тъй като 600 депутати и сенатори като брой са в унисон с този в останалите най-важни демокрации в Евросъюза.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Минчева

Минчева

20.09.2020 | 08:13

А, значи в 60-милионна Италия искат 400 депутати, а в 7-милионна България 100 депутати били малко! Нямало да има достатъчно представителство.... Всичко е лъжа! Още повече, че у нас те са представители на ОПГ - партиите!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?