4020

Италиански остров е завладян от кози - търси им осиновители

Малкият, отдалечен италиански остров Аликуди е дом само на около 100 жители и - в идеалния случай, на около 100 диви кози.

Тази година обаче съотношението между хората и животните е крайно неравномерно.

Островът е завладян от шест пъти повече кози от желания брой жители и има повече животни на глава от населението, отколкото където и да било другаде, където се отчитат такива неща. Кметът Рикардо Гуло призовава всеки, който може да помогне, да се включи в решаването на проблема.

Гуло заяви пред CNN, че не го интересува дали знаете нещо за отглеждането на кози, стига да имате лодка, с която да ги изведете от острова - след като сте си ги хванали.

Той казва, че програмата "осинови коза" е създадена, защото местната власт не иска да унищожи животните, които са навлезли в жилищни райони, нахлули са в домовете си, хрупат каквото намерят в обществените паркове, частните градини и живите плетове и се опитват да се катерят по каменни стени, които обикновено поддават под тежестта им.

Според регионалното правителство на Сицилия козите са били внесени на острова преди около 20 години от един фермер, който след това ги пуснал на свобода.

Години наред животните, които не са собственост на никого, пасат самостоятелно по скалите на Аликуди и са изобразени на почти всяка пощенска картичка от вулканичния остров.

Но оставени на произвола на съдбата, те се възпроизвеждат с изумителна скорост.

Всеки, който се интересува да вземе до 50 кози, може да подаде официална молба в общината до 10 април, каза кметът, но добави, че ще удължи срока, докато всички кози не бъдат осиновени.

Кандидатът трябва да изпрати искането си по имейл до местния орган и да плати такса от 16 евро, за да го направи официално.

"Откакто обявихме това за първи път, ни се обадиха десетки хора", казва Гуло, включително фермер от близкия остров Вулкано, който произвежда козе сирене.

"В идеалния случай бихме искали хората да се опитват да опитомяват животните, вместо да ги ядат", добави той. Въпреки това властите няма да извършват надлежна проверка на намеренията на всеки осиновител на кози.

След като козите бъдат разпределени, осиновителят има 15 дни, за да ги хване и изнесе от острова.

Раздаването ще продължи, докато местното стадо не намалее значително, но няколко ще бъдат оставени да позират с туристите.

Аликуди е най-малко населеният от седемте Еолийски острова - веригата край северното крайбрежие на Сицилия, която включва Стромболи и Липари

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?