Следвайте ни

Италианската полиция иззе 815 тона боклук, пътуващ към България

viber icon

Седемнайсет вагона, 582 бали боклук на обща стойност от над 130 хиляди евро иззеха карабинерите от миланския център за екологични операции в района на Lecchese.

Товарният влак пренасял пластмаса, гума, тъкани, тетрапак и смесени боклуци. В него имало преди всичко пластмасови отпадъци за преработка, а не както се посочвало в документите вече обработени такива. Боклуците били приготвени за изпращане към България (през Словения и Хърватия), а уговорката била, че това е материал, който би могъл да е полезен, преди окончателното му изхвърляне.

Целта, според карабинерите от Ное, водени от подполковник Масимилиано Корсано и майор Камило Ди Бернардо, е била да се заобикалят правилата и да се изхвърлят незаконно отпадъците в България.

След случилото се, италианските власти започнали веднага разследване по случая. Според следователите и тук, както и в други случаи, става въпрос най-вероятно за изпращане в чужбина на пратки за незаконно третиране. Предполага се, че веднъж, щом пристигнат в България, отпадъците ще бъдат изоставени или погребани в депа, без да се спазват екологичните норми. Остава да се установи кой е организирал експедицията, към кого са били насочени отпадъците и най-вече произходът на пластмасите, намерени във вагоните.

Операцията потвърждава за пореден път познат сценарий. За последните две години са хванати десетки фирми и складове, само в района на Ломбардия, които съхраняват отпадъци незаконно. В този случай обаче властите хващат за пръв път в реално време нарушителите на закона, без да ги преследват и подслушват предварително.

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?