Следвайте ни

Италианец възхвалява Мехмед Завоевателя с епична поема от 1475 г.

viber icon

Доцентът по социални науки в университета в Анкара Филиз Барин Акман и нейният съпруг академик Беязит Акман откриха смайваща епична поема от 5000 реда от епохата на Ренесанса, написана от италиански поет в чест на османския султан Мехмед Завоевателя.

Творбата, озаглавена „Амирис, живот и завоевания на турския император, Мехмед“ („Amyris, de vita et gestis Mahometi Turcorum imperatoris“), е написана от поета и историк Джан Марио Филфолф през 1475 година.

Двойката Акман в интервю за Анадолската агенция (АА) говори за откритието и характеристиките на произведението. Творбата не е превеждана на турски или английски през почти 550 години от историята си и не е била предмет на академично изследване.

Беязит Акман каза, че работи със съпругата си върху възприемането на турците и исляма на Запад. "Непрекъснато се опитвахме да намерим нови източници. В нашето изследване видяхме няколко препратки към това произведение и автора, но никога не бяхме виждали самата поема в оригинал.“, каза той.

Акман каза, че разполагат с факсимилно копие на произведението, препечатано в Италия през 1978 г., и подчерта, че ще се опитат да достигнат до оригиналния латински ръкопис, който се намира в библиотека в Женева, Швейцария.

Той обясни, че първата им стъпка ще бъде да завършат превода на стихотворението.
"Първо искаме да преведем тази творба на турски и английски и след това да я анализираме.", заяви той.

"Досега тя трябваше да бъде преведена на много езици, а не само на турски и трябваше да бъде обект на много изследвания. Можете ли да си представите, италианец е  написал творба от 5000 реда за султан Мехмед през 15 век и това произведение не е преведено на нито един език ", каза Акман.

"Ако това произведение беше написано за християнски император, а не за мюсюлмански владетел, сигурен съм, че щеше да бъде споменато сред класически епоси като "Илиада" на Омир и "Енеида" на Вергилий."

Акман посочи, че стихотворението има толкова историческо значение, колкото известният портрет на венецианския художник Джентиле Белини на султан Мехмед Завоевателя .

Междувременно Филиз Акман даде известна яснота за любопитната история на поемата.

След като султан Мехмед завладява Истанбул, сред затворените е и роднина на венециански търговец на име Отман Лило Фердучи от Анкона. Фердучи изпраща писмо до султана, в което моли той да бъде освободен, а по-късно султанът го освобождава, без да изисква откуп.

Повлиян от галантния акт на султана, Фердучи добавя към името си името „Осман“ в знак на благодарност, тъй като „Осман“ е името на прародителя на султан Мехмед и основателя на Османската империя. Той също така поръчва на своя приятел, ренесансовия поет Джан Марио Филфолф, роден в Пера през 1426 г., да напише епична поема за султан Мехмед, описвайки неговите постижения и завоевания.

„Той имаше за цел да благодари на султана по този нестандартен начин“, каза тя.
2 прикачени файла

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?