IT технологии: Роботи пчели правят мед

Изкуствен интелект открива и опрашва растения

Макет М12-6  Разработчиците, които стоят зад стартъпа Beewise, представиха първия в света мед, който 90% е продукт на роботи, използващи компютърно зрение, информира сайтът Аgfundernews.com. Иновацията бе в рамките на изложението AgriFood Week в Тел Авив, Израел.Проектът представлява автоматизирани кошери, свързани с изкуствен интелект. Те могат на практика да функционират напълно без участието на човека. 

Технологията позволява да се намали присъствието на хора в процеса на производство на мед. Знаем, че в наши дни пчеларството се намира под сериозен стрес. Всяка година има случаи на висока смъртност на пчелни семейства. Нашият целеви пазар са промишлените пчелини, обясни главният изпълнителен директор на Beewise Саар Сафра. 

Очаква се технологията да замени 90% от ръчната работа в производството на мед, да увеличи добивите с 50%, значително да намали загубите в колониите и да понижи потребността от употреба на пестициди. Освен това тя влияе положително върху качеството на пчелния мед, казват изобретателите.  Учени от  Харвардския университет пък разработиха RoboBee, която въпреки теглото си от 259 милиграма, е оборудвана с интелигентни сензори. Те могат да интерпретират и да реагират на средата, имитирайки функциите на очите и антените на пчелите.

RoboBee постига полет, използвайки набор от четири крила, които махат 170 пъти в секунда. Подобни експерименти се правят и от други изследователски центрове. Учени от Университета в Западна Вирджиния създават автономен робот, вдъхновен от пчелите, който може да опрашва къпини в оранжерийна среда. Подобно на пчелите BrambleBee първо открива цветя и след това следи местоположението им, използвайки тази информация, за да планира най-добрия път до тях.

Прецизната роботизирана система за опрашване, създадена в Университета в Западна Виржиния, е първата по рода си. В бъдеще това би могла да помогне на производителите да решат краткосрочните предизвикателства за опрашване и дори е възможно да бъде приспособена за разработване на нови земеделски инструменти за прибиране на реколтата, подрязване и събиране на плодове. Настоящите прототипи на пчелни роботи обаче не са достатъчно напреднали, за да се пристъпи към създаване на високотехнологични колонии за масово опрашване. Някои от прототипите трябва да бъдат управлявани от хора, което прави невъзможно мащабирането на технологията.

Целта е пчелите роботи да започнат да работят заедно, както истинските пчелни семейства.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Това

Това

02.08.2022 | 17:59

Ако го постигнат…ще спасят..опрашването,ще са създали алтернативна природа

Отговори
0 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”