71

ISW: Русия създава нова армия за фронта в Украйна

Руските военни възнамеряват да прехвърлят подразделения от „9-та мотострелкова бригада на 51-ва армия“ в Харковско направление

 
„Русия може да създаде още една комбинирана армия, която да разположи на фронтовата линия в Украйна.

Руската армия е в процес на големи реформи, включително създаването на нови комбинирани оръжейни части на ниво армия“, се казва в нов доклад на Института за изследване на войната (ISW). 

Изявленията на украински източници за „51-ва армия“ са „ранни индикатори, че Руската федерация е сформирала друга общовойскова армия за разполагане в Украйна“.

Говорителят на Оперативно-тактическата група на войските „Харков“ Юрий Повх заяви, цитиран от UNIAN, че руските военни възнамеряват да прехвърлят подразделения от „9-та мотострелкова бригада на 51-ва армия“ в Харковско направление. 

Според него руските войски са прехвърлили части от района на Херсон и от други посоки в посока Харков.

Представителят на оперативно-стратегическата група войски „Хортица“ подполковник Назар Волошин заяви, че руските войски възнамеряват да прехвърлят части от 155-а бригада морска пехота (Тихоокеанския флот) и „9-та мотострелкова бригада от 51-ва армия“ в Харков посока за компенсиране на загубите.

Както отбелязва ISW, наскоро анализаторите са получили информация, че окупаторите са прехвърлили подразделения на 155-а бригада морска пехота и 9-та мотострелкова бригада (1-ви армейски корпус на „ДНР“) от запад и югозапад от Донецк в посока Харков. Не са регистрирани съобщения за „51-ва армия“.

ISW отбелязва, че руската армия може да е подчинила 9-та мотострелкова бригада на възродената, вероятно от Втората световна война, „51-ва армия“.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?