71

Историческо решение: Нидерландия ни даде зелена светлина за Шенген

Нидерландските депутатите всъщност не одобриха предложението, но с действията си потвърдиха решението на кабинета Рюте

 

Нидерландия окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България в Шенген. Това стана след дебати в парламента снощи, предаде българското национално радио.

Гласуването в наша полза не събра необходимото мнозинство от 76 депутати, но бе отхвърлено предложение за влизането ни в Шенген само по въздуха, както поиска Австрия.

Преди седмица правителството на премиера Марк Рюте реши, че България изпълнява всички изисквания за влизане в Шенген и изпрати писмо до парламента. Депутатите имаха три възможности – да подкрепят решението, да го отхвърлят или да не го разглеждат, което означава пълно съгласие с действията на кабинета.

По време на дебата обаче бе внесена резолюция от създадената едва през лятото партия "Нов обществен договор" - четвърта сила в момента в Нидерландия.

Тя подкрепи позицията на Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген постепенно и първо само по въздуха.

Предложението обаче не събра достатъчно гласове. Изненадващо, "Народната партия за свобода и демокрация" на Марк Рюте гласува "за". Още по-изненадващо обаче, крайно дясната "Партия за свободата", която взе най-много гласове на парламентарните избори преди месец, не гласува. Ако нейните депутати бяха "за", позицията на Нидерландия щеше да бъде за влизане на България в Шенген по въздуха.

Предложението щеше да събере 86 гласа при необходими 76. За пълноправно присъединяване гласуваха 59 депутати. Това също не прави необходимото абсолютно мнозинство. На практика обаче това означава, че е отхвърлено искането на влезем само по въздух, което ни дава зелена светлина за пълноправното членство, обясниха дипломати.
 
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Мразим Евроджендърите

Мразим Евроджендърите

22.12.2023 | 15:14

Точно пък тия за да ни пуснат ще искат нещо в замяна, което на всички нормални, десни, православни и хетеросексуални няма да ни хареса!

Отговори
3 2
Щрауси на хубавия син Дунав

Щрауси на хубавия син Дунав

22.12.2023 | 12:08

Австрия например можеше да ни пусне и по вода.

Отговори
5 0
777

777

22.12.2023 | 12:01

като махнем подвеждащото заглавиие, с едва дума не влизаме в шенген, австрия също е против

Отговори
10 4
БТВ

БТВ

22.12.2023 | 11:53

Пуснах една сълза.

Отговори
4 3
Аха

Аха

22.12.2023 | 11:40

Историчекско

Отговори
3 1
rtyrt

rtyrt

22.12.2023 | 11:39

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Отговори
1 3

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?