71

Историческо решение: ЕК прекрати мониторинга на България и Румъния

София и Букурещ вече са изпълнили всички препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка, според Брюксел

 

ЕК обяви официално приключването на Механизма за сътрудничество и оценка за България и Румъния.  Според Брюксел София и Букурещ вече са постигнали всички критерии и са изпълнили всички препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка.

Припомняме, че комисията въведе докладите от 2007 г. и първо подготвяше оценки и препоръки на всеки шест месеца, а по-късно - веднъж годишно.

През 2018 г. ЕК реши да прекрати издаването на доклади за нашата страна заради достатъчно изпълнение на препоръките, като дотогава бе издала 17 оценки. През юли тази година комисията съобщи, че възнамерява да прекрати действието на механизма, предаде БТА.

От 2020 г. ЕК въведе общ годишен доклад за състоянието на върховенството на закона във всяка от държавите в ЕС.

Бих искал да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега, заявява по този повод председателят на комисията Урсула фон дер Лайен, цитирана в съобщението. Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете държави постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Отчитаме тези усилия, като прекратяваме механизма. Работата вече може да продължи в рамките на годишната оценка за върховенството на закона, както за всички останали държави в ЕС, допълва тя.

Развитието на обстановката с върховенството на закона в ЕС постави нов контекст за сътрудничеството на ЕК с България и Румъния, се допълва в съобщението. Годишните доклади за върховенството на закона съпътстват устойчивите реформи за България и Румъния, както и за останалите държави в ЕС. От миналата година тези нови доклади включва и препоръки, като се следи за изпълнението на много от договорените реформи в България и Румъния. Когато е уместно, напредъкът по тях се следи и в рамките на европейския семестър, отбелязва комисията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Бай  Митко

Бай Митко

15.09.2023 | 18:31

Когато някой прекалено те ухажва значи не ти мисли доброто. Вкарат ли ни в общия кюп мърдане вече няма, свършили сме...

Отговори
3 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

15.09.2023 | 13:48

в Бг е корупция бесзаконие

Отговори
12 0
Невеж

Невеж

15.09.2023 | 16:12

Башибозук. Научи се да пишеш.

Отговори
1 6
Това променя ли смисълЪТ,

Това променя ли смисълЪТ,

15.09.2023 | 16:20

на написаното, еничарче?

Отговори
6 0
Бай Ставри

Бай Ставри

15.09.2023 | 13:42

Значи у нас няма вече корупция и държавата ни е цвете??? Когато ЕС и Урсула правят подобни действия, а именно да ни искат в Шенген и след 2 дни да свалят мониторинг, който за 16 г не доведе до никакви положителни промени в страната ни, значи работата не е на добре за България. "Когато някой те ухажва, значи иска да те пре..бе". Сваляне забраната за зърното, искат ни в Шенген, разполагаме натовски войски трайно в страната ни-свалят ни мониторинга. Всеки може да си направи изводите, дали и колко е добре всичко това за България!? На умните и мислещи хора става ясно, че тези неща не са никак на добре за България!

Отговори
19 3
Мразим евроджендърите

Мразим евроджендърите

15.09.2023 | 13:11

Много важно значи 16 години изобщо не е функционирала тази комисия, защо и малките деца знаят как се крадеше от кохезионените фондове, а държавата ни прилича на бойното поле на някоя циг@нска държава.

Отговори
17 1
голям праз

голям праз

15.09.2023 | 13:04

И какво печелим от това? Политиците ни ще станат още по-нагли и безконтролни!

Отговори
20 2
Мисир

Мисир

15.09.2023 | 12:36

Това не е добра новина!

Отговори
20 3

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?