Следвайте ни

Историческо! Бивши премиери нарекоха "срам" политиката на Борис Джонсън

viber icon

Ход без аналог в историята на "Даунинг стрийт". Бившите британски премиери Тони Блеър и Джон Мейджър призоваха парламента да отхвърли „срамния опит“ на Борис Джонсън да промени части от Споразумението за Брекзит.

Бо Джо твърди, че ЕС заплашва да наложи митническа граница в Ирландско море, която откъсва Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство. Неговите критици виждат в ходовете му заплаха за мирния процес на остров Ирландия.

Лейбъристи и консерватори се обединиха в лицето на Тони Блеър и Джон Мейджър, обвинявайки правителството, че „поставя страната в неудобно положение“. Планираният от правителството Законопроект за вътрешния пазар ще бъде внесен за обсъждане в парламента в понеделник.

Той засяга Протокола за Северна Ирландия и предвижда промени в подписаното през януари споразумение за излизане от ЕС в частта за митническите проверки след Брекзит в случай без търговска сделка.

Ако мярката бъде гласувана, това ще даде на министрите права да променят правила за движението на стоките между Северна Ирланидя и останалата част от Кралството.

В статия в „Сънди таймс“ Мейджър и Блеър пишат, че действията на правителството на Джонсън са „безотговорни, принципно погрешни и на практика опасни“. „Те повдигат въпроси, които надхвърлят далеч последиците за Ирландия, мирния процес и преговорите за търговска сделка, те повдигат въпроса за единството на нацията“, допълват бившите премиери.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?