Следвайте ни

Исторически пробив: България с вечно право да блокира Скопие за ЕС

viber icon

Брюксел ще гарантира спазването на договора за приятелство на РС Македония и България в замяна на покана за членство в ЕС. Това гарантира “Пътна карта”. Този исторически пробив може да се осъществи до десет дни.

Компромисът, който ще трябва да се случи в близката седмица, за да може Северна Македония да получи покана за ЕС, е следният: Гарантира се правото на България да спре Северна Македония за ЕС във всеки един момент, а в замяна Скопие ще получи покана до 10 дни.

Идеята на влиятелни европейски политици е по този начин да се гарантира на България, че няма да бъде измамена отново, а Скопие да не загуби завинаги шанс за пълноправно членство.

Тъй като повечето наши искания като изхвърляне на езика на омраза от учебниците не са нещо, което се случва веднага, затова на България се дава право на вето във всеки един момент, ако Скопие хитрува във времето. В замяна ние се съгласяваме да бъдат поканени.

Това би могло да се случи, като всички спорни въпроси бъдат вписани в “Пътна карта” за членството на Република Северна Македония (РСМ), която да се одобрява от Съвета на ЕС. И така при неспазване на договореностите или неизпълнение на някой от поетите от РСМ ангажименти София винаги може да наложи вето, пише "24 часа".

Новоназначеният главен преговарящ с България Владо Бучковски заяви вчера, че в Скопие са наясно, че трябва да има “Пътна карта” за членството им в ЕС.

Усилията на Скопие чрез специално наета лобистка компания да вкара България в обяснителен режим чрез фалшиви твърдения, че се пречи на македонците да се самоопределят, явно не са дали резултат и властите в РСМ вече търсят друг изход от ситуацията. 


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Иван

Иван

05.12.2020 | 19:00

ВЕТО до дупка за мръсните ЕНИЧАРИ! Зелена светлина за тези нещастници е национално предателство!

Отговори
7 0
Чистач

Чистач

05.12.2020 | 18:57

Тотален отстъп! Уууууууу Боко се уплаши от Меркел

Отговори
1 4
Само така

Само така

05.12.2020 | 10:32

Отпор на сръбските фашисти техните помаци ,които извършиха жгенозид над българите в Македония и продължават антибългарската си дейност.икаква Европа ,докато не си изчистят общестото от сръбски гниди!

Отговори
17 2
gogo

gogo

05.12.2020 | 10:20

Няма никаквъ исторически пробив. Това е тотално отстъпление. С този ход се дава възможност на Борисов да излезе от ситуацията и нищо повече.

Отговори
15 4
жоро

жоро

06.12.2020 | 05:09

съгласен съм с гого. но трябва да знаем, че условията за започване на преговори са пре-дефинирани в хелзинки преди години. повечето от нашите искания ги няма там включени. един въпрос към всички. историческата комисия не може да има срок - учени дискутират. а тя държи ключовите въпроси. Да допуснем, че рс македония затвори всички глави за 7 год. реално. и историческата комисия още е стигнала до пещерния период. тогава какво следва. какво да блокираме? те са постигнали критериите, а ние не сме получили очакваното, защото историците им тупкат топката. тогава какво ще стане???

Отговори
0 0
Schetovodstvo

Schetovodstvo

05.12.2020 | 09:48

MAKEDONTSI,IRLANDTSI I PAKISTANTSI - NAY-GORDITE HORA NA PLANETATA!

Отговори
3 22
Delovodstvo

Delovodstvo

05.12.2020 | 16:46

DA AMA PAKISTANTSITE SA SHIT! A MAKEDONTSITE KRADAT ISTORIJA!

Отговори
4 1
Schetovodstvo

Schetovodstvo

05.12.2020 | 09:47

GORKITE MAKEDONTSI,KOITO NYAMAT PRAVO NITO IME NA DARJAVATA SI DA IZBERAT ZARADI GADNITE-SEBELUBTSI GARTSI-ELINI B O K L U T S I ,NITO PAK DA SE NAREKAT MAKEDOINTSI,ZARADI KOMPLEKSIRANITE,ZLOBNI I ZAVISTLIVI BUGARI,KOITO KAZVAT KOY KAKAV E , A NE KOY KAKAV SE CHUSTVA !

Отговори
2 23

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?