4232

Исторически избор! Израел прие мирния план на Байдън

Байдън представи завчера триетапен план за прекратяване на войната

 

Израел е приел рамковото споразумение за прекратяване на войната в ивицата Газа, което беше предложено от американския президент Джо Байдън, но го определи като несъвършено и добави, че има нужда от още много работа. Това е заявил Офир Фалк, съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

В интервю за британския вестник „Сънди таймс“ Фалк, каза, че предложението на Байдън е „сделка, с която се съгласихме - тя не е добра, но ние много искаме заложниците да бъдат освободени, всички. Има много детайли, които трябва да бъдат уточнени“, посочи той, като добави, че израелските условия, включително „освобождаването на заложниците и унищожаването на „Хамас“ като геноцидна терористична организация“, не са се променили.

Байдън, който първоначално подкрепяше израелската офанзива в Газа, но след това открито порица големия брой цивилни жертви при операцията, представи завчера триетапен план за прекратяване на войната, получен от правителството на Нетаняху.

Първата фаза включва примирие за шест седмици и връщане на част от заложниците, държани от „Хамас“, след което страните в конфликта ще преговарят за безсрочно прекратяване на военните действия във втората фаза, при която останалите живи пленници ще бъдат освободени, каза Байдън.

Тази последователност изглежда предполага, че „Хамас“ ще продължи да играе роля при изпълнението на условията с посредничеството на Египет и Катар. В същото време Израел остава все така решен да възобнови кампанията си за ликвидиране на подкрепяната от Иран ислямистка групировка, посочва Ройтерс.

През последните няколко месеца Байдън подкрепи няколко предложения за прекратяване на огъня, всяко от които имаше подобна рамка като тази, която той очерта в петък, но всички те се провалиха. През февруари американският президент съобщи, че Израел се е съгласил да прекрати боевете до свещения за мюсюлманите месец рамазан, който започна на 10 март. Такова примирие обаче не беше постигнато.

Основният спорен момент беше настояването на Израел, че ще обсъжда само временни спирания на бойните действия, докато движението „Хамас“ не бъде напълно унищожено. Ислямистката групировка, която засега не дава признаци, че ще отстъпи, твърди, че ще освободи заложниците само при условие, че се стигне до окончателно спиране на войната.

В речта си Байдън заяви, че последното му предложение „създава по-добър „ден след това“ в Газа без „Хамас“ на власт“. Той не уточни как ще бъде постигнато това и призна, че „има редица детайли за договаряне, за да се премине от първата към втората фаза“.

Фалк повтори позицията на Нетаняху, че „няма да има постоянно прекратяване на огъня, докато не бъдат постигнати всички наши цели“.

Израелският премиер е подложен на натиск да запази коалиционното си правителство непокътнато. Двама крайнодесни партньори заплашиха да напуснат в знак на протест срещу всяка сделка, която според тях щади „Хамас“. Един от центристките партньори, бившият генерал Бени Ганц, обаче иска споразумението да бъде разгледано.

„Хамас“ приветства някои условия в предложението на американския президент.

„Речта на Байдън включваше положителни идеи, но ние искаме това да се осъществи в рамките на всеобхватно споразумение, което да отговаря на нашите искания“, каза вчера високопоставеният представител на „Хамас“ Осама Хамдан пред телевизия „Ал Джазира“.

Ислямистката групировка иска гарантирано прекратяване на офанзивата в Газа, изтегляне на всички израелски сили, свободно придвижване за палестинците и помощ за възстановяване.

Представители на израелските власти отхвърлиха искането, което според тях на практика означава връщане към ситуацията отпреди 7 октомври, когато движението „Хамас“, поставило си за цел да унищожи Израел, управляваше ивицата Газа. Групировката предизвикаха войната, като нейни бойци нахлуха през граничната ограда в Израел, убиха 1200 души и взеха повече от 250 заложници, по данни на израелските власти.

При последвалата израелска военна операция, която опустоши голяма част от бедната и подложена на блокада Газа, бяха убити над 36 000 палестинци, твърдят контролираните от „Хамас“ здравни власти в палестинската територия. Израел съобщи, че 290 негови войници са загинали в боевете.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?