4232

Историческа стъпка! Грузия прие на първо четене Закон срещу ЛГБТ пропагандата

Управляващата партия "Грузинска мечта" засили консервативната си антизападна позиция през последните години

 

Грузинският парламент прие на първо четене законопроект за забрана на "ЛГБТ пропагандата", много подобен на законодателството, използвано в Русия за репресии срещу сексуалните малцинства.

Управляващата партия "Грузинска мечта" в тази бивша съветска република в Кавказ засили консервативната си антизападна позиция през последните години. Текстът беше одобрен от мнозинството депутати при гласуване, бойкотирано от опозицията. За да се превърне в закон, ще са необходими още две четения, предвидени до края на годината.  

Законопроектът ще забрани "пропагандата на хомосексуални отношения и кръвосмешение" в учебните заведения и телевизионните програми, предаде АФП. Това "се отнася до излъчването на интимни сцени по телевизията и по време на прожекциите на филми в кината, което е обичайна практика", заяви председателят на парламента Чалва Папуашвили в началото на юни.

В Русия законодателството срещу "ЛГБТ пропагандата" е прието преди около 10 години и оттогава е значително разширено. През последните месеци Грузия беше разтърсена от масови демонстрации срещу закон за "чуждото влияние", остро критикуван на Запад и отново подобен на руското законодателство за "чуждите агенти", който допринесе за репресиите срещу цялата опозиция в тази страна.

Противниците обвиняват партията "Грузинска мечта", че се стреми към по-тесни връзки с Москва и застрашава очакваното присъединяване на страната към Европейския съюз.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел предупреди, че европейската врата може да се затвори, ако грузинското правителство продължи да върви "по същия път".

Грузия, страна с преобладаващо православно християнство, получи статут на страна кандидатка през декември 2023 г., но преговорите за присъединяване все още не са започнали.

Партията "Грузинска мечта" обвинява Запада, че подкопава "традиционните ценности" - фраза, която редовно използва и руският президент Владимир Путин, пише NOVA.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?