2374

Историческа среща на ЕС: добри или лоши са новините за Киев?

Добри и лоши новини за Украйна на днешната историческа среща на високо равнище, на която лидерите на страните от Европейския съюз се срещат с президента Володимир Зеленски в Киев.

Те ще обявят заделянето на още пари и нематериална помощ за Украйна, както и нови санкции срещу Русия, заради нападението ѝ над съседната страна. Няма да бъде обявена обаче ускорена процедура, по която Украйна да влезе в Европейския съюз.

В правилата няма забрана да се преговаря със страни, които водят война, но Украйна има много други задачи като изграждането на независим съд, овладяване на корупцията и промяна на законите в редица сфери.

Дрескодът на ЕС за срещата с Украйна: носете костюм, без зелено като Зеленски

Всеизвестна истина, която политиците не искат да признаят, е, че работата им често е толкова свързана със снимки и символика, колкото и с действителна политика, пише "Политико".

Затова преди срещата беше разпространена и вътрешна бележка с ясно послание: има дрескод - "Обичайно бизнес облекло", или "Eлате, както сте облечени в Брюксел". Изключват се "зелено, каки или твърде ярки цветове".

Бележката е очевиден опит да се запази военната визия за домакините и украинския президент Володимир Зеленски, който превърна зелената военна тениска в своя вездесъща военновременна униформа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
39 коментара
Украйна ще трябва да „разплати изцяло“ западната помощ

Украйна ще трябва да „разплати изцяло“ западната помощ

03.02.2023 | 11:28

крайна ще трябва да „разплати изцяло“ западната помощ, която й се предоставя не от „д-р Айболит, а от д-р Менгеле“. Това мнение изрази в своя Telegram канал в петък заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев. Той отбеляза, че „разрухата на страната не притеснява киевската камарила“, тъй като „колкото повече подкрепа от Запада, толкова повече украинските власти ще крадат“. „Само колкото по-дълго лидерите на украинските нацисти просят и крадат помощ от своите донори, толкова по-близо е окончателният колапс на икономиката. В края на краищата ще трябва да платите изцяло курса на лечение. И целта на западните лекари е в никакъв случай да не лекува икономиката на нещастната държава. Западът има богат опит в избиването на експериментални страни.Запада не е онзи д-р Айболит, а д-р Менгеле. Той е зловещ лекар-убиец“, написа Медведев. Той заключи, че „Украйна ще бъде изправена пред тъжната съдба на тези колонии, които някога са били изнасилени в най-перверзната форма, а след това изхвърлени да умрат в гниещото бунище на историята“.

Отговори
4 3
Дии

Дии

03.02.2023 | 12:13

Няма да се притеснявате. Русия активно ще се включи във възстановяването. Като начало е заделила няколко стотин милиарда в западни банки — на отговорно пазене. И след войната, дълги години ще плаща за възстановяването.

Отговори
1 3
Пентагонът не вярва, че Украйна може да си върне Крим

Пентагонът не вярва, че Украйна може да си върне Крим

03.02.2023 | 11:15

Западът си налага самоограничение и затова подкрепя Украйна само по такъв начин, че да не се стигне до незабавната ѝ капитулация. Второ, Русия е разрушила между 60% и 70% от критичната инфраструктура в Украйна до момента. Не се очаква Киев да получи от Запада достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да спре руското унищожение. Напротив, оскъдните доставки от Запада дават картбланш за руските въоръжени сили, които, според началника на щаба на норвежката армия Ейрик Кристоферсен, все още разполагат с огромен арсенал от ракети и дронове. За Украйна става все по-трудно да възстановява разрушената инфраструктура - материалите за това стават все по-малко и част от тях ще трябва да се доставят от Русия. Без достатъчно енергия обаче ще бъде все по-трудно за хората. Освен това украинската отбранителна индустрия изпитва остра нужда от електричество. Трето, руската армия се опитва да противодейства на западните високоточни оръжия с масирани обстрели и разполага с повече от достатъчно ресурси за целта. Това важи особено за танковия сектор. Според базирания в Лондон мозъчен тръст Международен институт за стратегически изследвания (IISS) Русия разполага с 4000 танка - смазващ брой, който позволява на руската армия да премине в настъпление във всеки момент. Четвърто, колкото по-дълго продължава войната, толкова повече Украйна ще се нуждае от войници. Към настоящия момент вече тече осмата вълна на мобилизация, като на фронта са изпратени и мъже над 60 години. Русия, от друга страна, вече призова 200 000 нови войници, като се очаква още до 500 000 да ги последват през лятото. Мобилизационният потенциал на руснаците обаче е около 30 милиона души. Пето, Русия вероятно ще излезе от тази война не само като военен победител с териториални придобивки поради посочените по-горе причини, но и като политически победител. Според Виенския институт за международни икономически изследвания, икономическото възстановяване на Украйна ще бъде значително по-трудно, отколкото прогнозира украинският Национален съвет за възстановяване. Членството в НАТО вероятно ще бъде изключено в обозримо бъдеще след прекратяване на огъня или при мирни преговори, а присъединяването на Украйна към ЕС в най-добрия случай ще отнеме много повече време, отколкото се надяват в Киев.

Отговори
6 3
Пентагонът не вярва, че Украйна може да си върне Крим

Пентагонът не вярва, че Украйна може да си върне Крим

03.02.2023 | 11:11

Победата на Украйна във войната с Русия става все по-малко вероятна с всеки изминал ден. Украинската армия е на ръба на възможностите си по отношение на хора и оборудване, а врагът се адаптира и разполага с огромни запаси. Нищо чудно, че западните дипломати сега все повече и повече говорят за прекратяване на огъня, пише германският "Велт", цитиран от Агенция "Фокус". В началото на годината в Украйна се ширеше оптимизъм в условията на ужасната война, която продължава вече почти година. Тази година, увери началникът на военното разузнаване Кирило Буданов, ще донесе "радост и победа". Но колко реалистична е победата на Украйна? Почти невъзможно е Украйна да излезе победител от тази война. Според украинския президент Володимир Зеленски победата означава повторно завоюване на всички окупирани територии, включително Крим. Но това е невъзможно от днешна гледна точка и при сегашните обстоятелства – което означава при настоящата подкрепа от Запада. В момента Русия е окупирала около 18% от територията на Украйна. В бъдеще това число вероятно ще расте, а няма да намалява. За съжаление.

Отговори
5 2
Победа и Слава на източноправославните християни

Победа и Слава на източноправославните християни

03.02.2023 | 10:43

Победа над западния расизъм. Победа над фашизма. България независима и свободна!

Отговори
6 4
Чикистите затварят границата!

Чикистите затварят границата!

03.02.2023 | 10:59

В Северна Осетия е забранено двигението на всички видове транспорт към контролно-пропускателния пункт Верхний Ларс - единственият сухопътен преход на границата с Грузия, съобщи kasparov.ru. Движението е забранено в посока от Русия към Грузия до "специално разпореждане", съобщава Министерството на извънредните ситуации на Русия. След обявяването на мобилизацията за войната срещу Украйна през септември на пункта постоянно има опашки от хора, които искат да напуснат Русия.

Отговори
3 1
Горещи новини за голяма руска офанзива в Донбас

Горещи новини за голяма руска офанзива в Донбас

03.02.2023 | 10:36

Служител на украинското разузнаване заяви, че руският президент Владимир Путин е наредил на руските военни да превземат Донецка и Луганска области до март 2023 г. Така подкрепя предвиждането на най-вероятния курс на действие на ISW за руската офанзива в Източна Украйна. Представителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Андрий Черняк каза пред Kyiv Post на 1 февруари, че руският президент Владимир Путин е наредил на руските военни да превземат всички Донецка и Луганска области до март 2023 г. Черняк също така заяви, че руските сили преразпределят допълнителни неуточнени щурмови групи, части, оръжия и военно оборудване в неуточнени райони на Източна Украйна, вероятно в района на Луганска област. Така започва поредният анализ на "Института за изследване на войната" (ISW). Руските власти блокираха интернет клетъчната услуга в окупираната Луганска област вероятно като част от усилията за засилване на оперативната сигурност, за да се прикрият нови руски сили в Луганска област. Единственият доставчик на мобилни услуги в окупираната от Русия област Луганск съобщи на 2 февруари, че ще спре покритието на мобилен интернет от 11 февруари по заповед на руското министерство на цифровото развитие, комуникациите и медиите. Украинският център за съпротива съобщи, че руски служители вече са деактивирали мобилния интернет в окупираната Луганска област от 2 февруари. Украински граждани са използвали мобилни телефони, за да събират информация за руските сили в окупирана Украйна и да изпращат информация за насочване към украинската армия. Руските сили може да се учат от предишните си оперативни пропуски в сигурността и да се адаптират, за да защитят концентрациите на руските сили в Луганска област преди голямата офанзива, за която украинските официални лица все повече предупреждават.

Отговори
2 2
Дии

Дии

03.02.2023 | 12:23

Щом Путин е наредил до март, значи до март . Скоро свършва войната — тоест хубаво. Русийката ще е щастлива — победила фашизма и разбила империализма. Следват Молдова, България и малко по късно балтийските страни. Тях по късно щото там нямат толкова много продажни русофили.

Отговори
2 1
Слава на източноправославните християни

Слава на източноправославните християни

03.02.2023 | 10:29

Победа над фа шизма!

Отговори
3 2
РУСИЯ!

РУСИЯ!

03.02.2023 | 10:28

АБЕ ТОЯ ПУТИН ЕДНА ЛИ РАКЕТА НЯМА ДА СЕ ОБЪРКА....ВЕДНЪЖ ТА ДА СЕ СЕТЯТ...СТИГА Е БИЛ САМАРА НА МАГАРЕТЕ ТРЕСТИ НАПРАВО БУЛКАТА ...И ШАФЕРИТЕ ОТ ЕС....ТОЛКОВА НАГЛА НАПАСТ КАК МОЖА ГОСПОДИ ДА РАЗРЕШИШ ДА СЕ КЛОНИРА....ТОЛКОВА МЪРША В ТОЗИ СВЯТ...

Отговори
4 4
СТАВАЙ СТРАНА!!!!!

СТАВАЙ СТРАНА!!!!!

03.02.2023 | 10:24

ЗА ПОСЛЕДНО.....ДО КАПИТУЛАЦИЯТА ...НА ТЪПИЯ ЕС И НЕНОРМАЛНИЯ ЗЕЛЕНСКИ...

Отговори
5 13
Слава на източноправославните християни

Слава на източноправославните християни

03.02.2023 | 10:21

Християните ще победят злото!

Отговори
3 8
Расистите Готвят нови санкции срещу европейците

Расистите Готвят нови санкции срещу европейците

03.02.2023 | 10:13

Расизъм!

Отговори
3 6

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?