71

Историческа среща: Москва събира военните министри на Сирия, Турция, Иран и Русия

Днес в Москва се провежда историческа среща между министрите на отбраната на Турция, Русия, Иран и Сирия, съобщи министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар.

„Очакваме да настъпят някои положителни развития след срещата“, сподели Акар, отбелязвайки, че Турция прави всичко възможно да допринесе за мира в региона.

Анкара е решена да се бори срещу тероризма, не желае допълнителна миграция и има за цел да гарантира, че сирийците в Турция ще се завърнат по земите и домовете си доброволно, безопасно и с уважение, след като са изпълнени необходимите условия, допълни той.

Анкара няма да направи нищо, което може да навреди на „сирийските братя“ в Турция и Сирия, подчерта Акар.

„Имаме сирийски братя и сестри, с които сме заедно, рамо до рамо, независимо дали са в Турция или Сирия. Те трябва да са спокойни. Изключено е да вземем каквото и да е решение, което да ги засегне негативно. Това наше отношение трябва да се знае от всички. Ние следваме много ясна политика в това отношение“, наблегна министъра.

През декември миналата година министрите на отбраната на Турция, Русия и Сирия се срещнаха в Москва като част от процеса на нормализиране между Анкара и Дамаск и обсъдиха усилията за борба с тероризма в Сирия. Трите страни се договориха да продължат тристранните срещи, за да осигурят стабилност в Сирия и по-широкия регион. По-късно Иран се присъедини към механизма по негово искане.

На 3-4 април 2023 г. в Москва се проведоха за първи път от 11 години четиристранни консултации на ниво заместник-министри на външните работи на Русия, Иран, Сирия и Турция.

Среща между външните министри на Турция, Русия, Иран и Сирия вероятно ще се проведе в началото на май в Москва, обяви турския външен министър Мевлют Чавушоглу на 10 април.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Дии

Дии

25.04.2023 | 14:11

Слава на Путин, бий шорошояда!

Отговори
5 2
Интересна среща

Интересна среща

25.04.2023 | 12:16

Три страни, които успяха да избият стотици хиляди сирийци и жертвата Сирия. Жив пример как за елитите хората са само ресурс и нищо повече.

Отговори
4 4

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?