2374

Историческа нощ в Скопие, Ковачевски остави френското предложение на парламента

Историческа нощ в Северна Македония. Очаква се решението на Скопие дали да приеме така нареченото френско предложение, за да започне преговори за членство в Европейския съюз. Председателството на Франция изтича точно в полунощ.

Правителството в Скопие получи по-рано днес предложение от френското председателство с идеи, които съдържат позициите и възгледите на Северна Македония.

Решено беше официалната позиция на страната да бъде обявена след консултации с парламента, гражданите, президента и експертите.

Историческите въпроси няма да са част от преговорната рамка, нито пък широко обсъжданият двустранен протокол между София и Скопие, в който са заложени голяма част от българските искания.

Това каза без никакви подробности македонският премиер Димитър Ковачевски и то в отговор на въпроси на пресконференция. Ковачевски говори пред медиите, след като бе съобщено и потвърдено изпращането на ревизиран вариант на предложението на френското председателство на Съвета на ЕС.

Скопие имаше забележки и поиска ревизията от Париж като (все още - до края на деня) ротационен председател на Съвета. Днес от Мадрид, където бе на среща на върха на НАТО, френският президент Еманюел Макрон каза, че обновеният вариант е съгласуван с българската страна.

Парламентът решава, както и в София

Премиерът увери, че от утре нататък предложението - в което фигурираха посочените искания - ще бъде достъпно и ще премине през всички нужни процедури, включително обсъждане от правителството. Окончателното решение обаче - както и в България - ще бъде в парламента.

Преди почти седмица Народното събрание в София прие френското предложение, след като премиерът в оставка Кирил Петков прехвърли решението на депутатите, без позиция за предложението на Министерския съвет.

Ковачевски нито бе питан, нито сам каза дали има промяна в текста за езика, разбунил духовете в Скопие. В Северна Македония думите в проекта за преговорна рамка предполагат, че се поставя под въпрос съществуването на македонския език (т.е. посяга се на македонската идентичност), като се дава право на България едностранно да публикува декларация за непризнаване на езика по повод на превода на общностните норми в ЕС (т. нар. acquis communautaire) на македонски.

Всъщност ЕС никъде не поставя под въпрос съществуването на езика, а дава право на България да запази позицията си.

Ковачевски отказа да навлиза в спекулации дали предложението означава и отделяне на Албания от Северна Македония по пътя към ЕС, тъй като тя би имала възможност да започне преговорите преди страната му, пише "Дневник".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Спокоен

Спокоен

30.06.2022 | 23:24

Ще го приемат!

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?