2374

Историческа находка: Откриха дворец на внука на Чингис хан в Източна Турция

Археолозите предполагат, че в източния турски град Ван може да са открити останките от великолепен дворец, построен за Хулагу хан, внук на Чингис хан.

Анадолска агенция

Хулагу хан е монголски лидер, живял от 1217 до 1265 г. и е ръководил военни експедиции в Близкия изток. На него се приписва разграбването на Багдад през 1258 г. и довеждането до унищожаването на голяма част от града, включително Байт ал-Хикмат, известен също като Голямата библиотека на Багдад, и екзекуцията на лидера на Багдад, халиф Ал-Муста'сим Била.

Обединението на Монголската империя завършва през 1259 г. със смъртта на друг потомък на Чингис хан, Менгу хан. След това е създадена по-малка монголска империя под ръководството на Хулагу хан, наричана „Илханид“ в Близкия изток. Тя е просъществувал кратко и се разпада в началото на 14 век, като последните ѝ останки са унищожени през 1357 г.

Исторически сведения споменават за дворец в лятната столица в района на днешния град Ван, но не уточняват къде точно. Разкопките на дворец са в ход, но за съжаление е бил плячкосан през годините.

„Руините на дворцовия комплекс на Хана вече са напълно разрушени“, заяви Мунхтулга Ринчинхорол, археолог от Монголската академия на науките. Въпреки плячкосването, екипът откри останки от трицветни глазурни керемиди, тухли, керамика и порцелан.

Важно откритие е, че някои керемиди имат символи, подобни на "s", допълни Ринчинхорол. Известни като модел на свастика символизираща властта на монголските ханове.

Различни модели на свастика са били използвани в древността и Средновековието, а техен вариант е възприет от нацистите през 20 век. Ринчинхорол казва, че плочките с тези символи са важна причина изследователите да смятат, че са открили дворец, принадлежащ на Хулагу Хан. Артефактите, съчетани с исторически записи, които говорят за силно монголско присъствие в региона, карат изследователите да смятат, че дворецът принадлежи към периода Илханат.

„Възможно е това да е дворецът на Хулагу“, заяви Тимъти Мей, професор по история на Централна Евразия в Университета на Северна Джорджия. Той твърди, че е необходима повече информация, преди да може да се знае със сигурност. 

Майкъл Хоуп, ръководител на азиатските изследвания в университета Йонсей в Корея, казва, че откритието е „вълнуващо“, но е необходимо повече изследване на обекта. Има някои исторически записи, които споменават този дворец. Майкъл Хоуп припомни, че арменския историк Киракос от Ганджа от 13-ти век, живял между 1200 и 1271 г., говори за дворец, разположен някъде между езерото Ван и езерото Урмия.

Хоуп допълни, че друг арменски историк на име Григорий от Аканч (ок. 1250-1335) споменава, че Илханатът е построил лятна столица, вероятно включваща дворец, в Ала Так, североизточно от езерото Ван.

„Това, което се знае със сигурност, е, че тази област е била важна за монголите, така че не трябва да ни изненадва да открием останките от кервансараи на Илханат и малки селища, може би дори дворци, в района.“

Изследванията в областта се извършват от съвместен турско-монголски екип. Ринчинхорол заключи, че доклад за изследването ще бъде публикуван през следващите няколко месеца.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Богдан Попов

Богдан Попов

06.08.2022 | 20:26

То и Луната не е турска та стои на тяхното знаме, Ван е старата столица на Армения та какова да каже че племенника на Чингиз Хан е основал Турция на рязаните.

Отговори
2 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?