4232

Историческа дата! Отбелязваме Международния ден за правата на човека

На 10 декември се отбелязва Световният ден за правата на човека.

Приетата през 1948 г. Харта за човешките права се смята за неформална конституция, гарантираща правата на човека. Тя признава човешките права и свободи като дадени по рождение, осигурява равноправие и гарантира защита от насилие, лошо отношение и наказания, които засягат човешкото достойнство.

Общите усилия на международната общност за гарантиране правата на човека продължават и днес. Денят, в който през 1948 г. е приета Хартата за правата на човека – 10 декември, е обявен за Световен ден на човешките права.

ООН е приела шест договора за основните човешки права: Международен договор за гражданските и политическите права; Международен договор за икономическите, социалните и културните права; Договор срещу насилието; Договор за превенция на расовата дискриминация; Договор за превенция на дискриминацията на жените; Договор за правата на децата.

На този ден се отбелязва приемането от страна на Общото събрание на ООН на Хартата за правата на човека, която обявява всички хора за равни по права и свободи по рождение. Въпросът за човешките права заема важно място в дневния ред на всички страни. Техните правителства се ангажират да не позволяват основните човешки права да бъдат пренебрегвани и нарушавани. Но правителствата сами не могат да се справят с тази задача. Нужно е съдействие от всички институции, както и от цялото общество. В тази връзка е особено важно всички хора и обществото като цяло да осъзнаят, че са отговорни за гарантирането и прилагането на човешките права.

Приетата на 10 декември 1948 г. Харта за правата на човека се състои от увод и 30 члена. В членове от 1 до 21 са описани класическите основни човешки права, а от 22 до 27 – социално-икономическите и културните права. Според Хартата всички хора са с равни права по рождение и са еднакво свободни. В тази връзка не може да има дискриминация по признаците пол, раса, цвят, религия, език, възраст, характер, мислене, национална или общностна принадлежност, материално положение.

В днешно време, с развитието на концепцията за човешките права, сме свидетели на тяхното групиране. Първият кръг права включва сигурност на живота и собствеността, свобода на религиозните и етичните възгледи, свобода на мисълта и възгледите, политически права. Вторият кръг права включва правото на труд, на справедливо и равнопоставено заплащане, зачитане на честта и достойнството, социални права. Третият кръг права включва правото на живот в чиста среда с оглед на технологичното развитие, правото на защита на тайната на личния живот с оглед на достъпността на данните в интернет, свобода в областта на изкуството и науката, потребителски права, право на защита от постиженията в областта на медицината и биологията. Концепцията за тези права постоянно се развива, цитира dariknews.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
И нас кво ни

И нас кво ни

10.12.2023 | 11:26

Какво ни грее това , или повод да се натаралянка ме под масата от пиене .поредния празник за пиене.

Отговори
1 2
Яяяяяя Какво

Яяяяяя Какво

10.12.2023 | 11:14

Ми видят очите Много ЮМРУЦИ Значи правата на чиляка се добиват със много юмруци А не със някаква си харта Даже не със вдигнат един юмрук Много юмруци и да бият по квадратни дебели чииииифутски лакоми глави докато ги заоблят

Отговори
2 1
Е и кво

Е и кво

10.12.2023 | 09:21

От това за това нещо разбирам чак сега и го забравям безполезна информация . По не за нас .

Отговори
1 3
Mistake

Mistake

10.12.2023 | 08:57

На 10.12. е приета Всеобщата декларация за правата на човека, не Хартата!!!

Отговори
0 3
До мистаке

До мистаке

10.12.2023 | 09:23

Мнофчго знаеш бе професоре , от къде го преписа бе застреленяк ,от уйкипедия ли бе сопол задръстен. Бегай се гръмни бе плужек.

Отговори
2 0
До Mistake

До Mistake

10.12.2023 | 11:23

Много знаеш бе пъпеш , правиш се на отворен бе майна или си гларус, може би си от северозападнилия край селяко.

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?