2374
Следвайте ни

Истинска революция! Имплантираха първото око, отпечатано на 3D принтер

viber icon

Отпечатване на кожа с помощта на 3D принтер и присаждането й на пациент: болница в Марсилия, Южна Франция, се надява до няколко месеца да направи тази световна премиера благодарение на лазерна машина, създадена от френска стартъп компания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В Лондон пък днес трябва да имплантирана очна протеза, отпечатана на 3D принтер, съобщи също Франс прес.

Френската премиера

"Това е истинска революция" споделя ентусиазирано Флоранс Сабатие, ръководител на лабораторията за клетъчна култура и терапия (LCTC) в болницата "Консепсион". В нея току-що е инсталирана платформата за роботизиран биопечат NGB (Next-Generation Bioprinting), разработена от компанията "Poietis" ("произвеждам" от гръцки).

"Говорим за авангарден технологичен инструмент, който за първи път в света ще ни позволи да произвеждаме кожа с помощта на биопечат, подходяща да се присажда на хора. Първите клинични изпитвания са насрочени за първото тримесечие на 2022 г.", допълва Сабатие, казвайки още, че е оптимистично настроена относно валидирането на процеса от Френската агенция по лекарствата.

Първите кожни присадки ще бъдат трансплантирани на 12 пациенти - "млади, при които качеството на заздравяването на рани е добро". Те ще бъдат проследени в продължение на две години - времето, необходимо да се провери, че "нещата са стабилизирани".

Изследванията, проведени през последните години в областта на клетъчната биология и техниките за 3D печат, проправят пътя за нови терапевтични стратегии.

 
Създадена преди 15 години, лабораторията LCTC се превръща в еталон в разработването и оценката на новаторски регенеративни клетъчни терапии. Преимуществата й карат компания "Poietis" преди близо два месеца да я избере за партньор, за да финализира разработката на своя 3D принтер.

"Трябваше да коригираме параметрите на машината, да оптимизираме характеристиките на биоотпечатаната кожа. Беше направен тест върху животни. В крайна сметка всичките ни очаквания се оправдаха. Получаваме кожа с много задоволителни механични свойства. Разполагаме с изключително мощно терапевтично оръжие", казва лекарят и пластичен хирург Максим Абелан-Лопес.

"Производството на 3D отпечатана кожа отнема около три седмици", обяснява на свой ред Фабиен Гиймо, бивш изследовател и основател на компания "Poietis".

Лондонският пациент

Пациент от Лондон днес трябва да е станал първият в света, на когото е имплантирана очна протеза, отпечатана на 3D принтер, предаде Франс прес, позовавайки се на болницата в британската столица, която извършва интервенцията.

Стив Вързи "ще бъде първият човек в света, който ще получи изцяло цифрово създадено, 3D отпечатано око", се посочва в изявление, направено от Центъра за биомедицински изследвания "Мурфийлдс".

Използването на 3D печат прави възможно да се намали наполовина времето, необходимо за производство на изкуствено око, което в момента е около шест седмици. Същевременно методът позволява да се правят по-реалистични импланти, обясняват от болницата.

"Нуждая се от протеза от 20-годишен и винаги съм се чувствал неуверен заради това", казва пациентът Стив Вързи, 40-годишен инженер от Лондон.

Настоящите акрилни импланти изискват предварително създаване на матрица на очната кухина - тежка и инвазивна процедура, особено за деца, които може да се нуждаят от обща анестезия. След това те се поставят и оцветяват.

С 3D версията е достатъчно просто сканиране на окото. Софтуерът изгражда триизмерен модел, а резултатът се изпраща на принтер в Германия, който отпечатва окото за два часа и половина. Освен че се произвежда по-бързо, полученото по този начин изкуствено око изглежда по-естествено.

"Надяваме се, че това клинично изпитване ще ни предостави убедителни доказателства за добавената стойност на тази нова технология и разликата, която тя прави за пациентите. Методът очевидно има потенциал да намали списъците на чакащите", коментира професор Мандийп Сагу, офталмолог в болницата.

Според "Мурфийлдс Ай Чарити" над 8 милиона души по света имат очна протеза вследствие на деформация, заболяване или травма. Организацията отбелязва, че техниките за производство са се променили малко за петдесет години.
 
  
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?