Истерия по билка, лекуваща смъртоносния коронавирус

Твърдението на група китайски учени, че отвара, приготвена с билката „орлови нокти“ в комбинация с други цъфтящи растения, може да помогне в борбата със смъртоносния коронавирус, предизвика вълна от обезумели купувачи в аптечната мрежа на страната. Изследването на учените бързо бе поставено под съмнение, и впоследствие се оказа невярно. Въпреки това билките изчезнаха от хиляди аптеки в страната. Пикът на истерията с търсенето на билки дойде в края на тази седмица, след като влиятелната информационна агенция Xinhua съобщи, че уважаваната Китайска академия на науките е открила, че отварата „може да прониква“ във вируса.

Видеоклипове, споделени онлайн, показват огромни опашки хора с маски на лицето, които се редят пред денонощни аптеки с надеждата да купят билките. Това става на фона на официалните предупреждения на властите, че хората трябва избягват публични събирания, за да предотвратят разпространение на заразата. Билките светкавично бяха разпродадени. Според различни коментари в най-голямата социална мрежа в Китай – Weibo, мненията са противоположни и варират от краен ентусиазъм до скептицизъм.

Държавните медии реагираха веднага. В събота сутрин телевизионният канал CCTV излъчи интервю с Джан Боли, един от водещите изследователи на коронавируса, който казва, че отварата от билки дори може да има негативни странични ефекти. Традиционната китайска медицина е на повече от 2400 години, включва ползването на корени и билки за лечение. Практикуващите я лекари са над 6000, като част от тях вече бяха изпратени в Ухан да помогнат за лечението на пациенти с коронавирус.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата