Следвайте ни

Истерия на Острова: Отрязаха Ливърпул от списъка на ЮНЕСКО

viber icon

Великобритания изрази силно разочарование, след като културната агенция на ООН ЮНЕСКО гласува за премахване на Ливърпул от списъка си с обекти на световното наследство поради прекомерно развитие, предаде АФП.

"Изключително сме разочаровани от това решение и вярваме, че Ливърпул все още заслужава статута си на световно наследство, като се има предвид значителната роля, която историческите докове и по-широкия град са играли през цялата история", заяви говорител на правителството на Великобритания в изявление.

Агенцията на ООН ЮНЕСКО днес гласува за премахване на крайбрежната линия на Ливърпул от списъка си с обекти на световното наследство, позовавайки се на опасения относно преустройството, включително планове за нов футболен стадион.

На преговори с комисии, председателствани от Китай, 13 делегати гласуваха в подкрепа на предложението и 5 против - само един повече от мнозинството от две трети, необходимо за изтриване на обект от глобалния списък.

"Това означава, че обектът на морския търговски град Ливърпул е изтрит от списъка на световното наследство", заяви Тиан Ксюечжун, председател на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО.

Това е едва третото подобно отстраняване след предишни решения, засягащи Оман и Германия, и последвалите двудневни дискусии в комисиите, които разкриха напрежение относно това как градовете по света могат да запазят миналото си, като същевременно се движат напред.

Кметът на региона на Ливърпул Стив Родърам го нарече "ретроградна стъпка", предприета от служители "от другия край на света".

„Места като Ливърпул не трябва да бъдат изправени пред бинарния избор между поддържане на статут на наследство или регенериране на изоставените общности - и богатството от работни места и възможности, които идват с това“, каза той.

Но делегатите на ЮНЕСКО смятат, че плановете за преустройство, между които високи сгради, ще "увредят необратимо" наследството на пристанището в Северозападна Англия.

Международният съвет по паметниците и обектите, който съветва ЮНЕСКО за списъка на наследството, заяви, че от правителството на Обединеното кралство "многократно е искано" да представи по-силни уверения за бъдещето на града.

Планираният нов стадион за футболен клуб Евертън беше одобрен от правителството без публично разглеждане и "е най-новият пример за голям проект, който е напълно в разрез" с целите на ЮНЕСКО, се казва в него.

Няколко страни подкрепиха Обединеното кралство, като се съгласиха, че това ще бъде "радикална" стъпка в разгара на пандемията от коронавируса, и настояваха за повече време за новия градски съвет, избран през май.

Скандал за корупция, свързан с финансирането за възстановяване, обхвана старото градско ръководство, което накара националното правителство да се намеси временно преди местните избори през май.

Тези, които се аргументираха срещу изваждането на Ливърпу от списъка, включват Австралия, чието собствено присъствие в списъка на Големия бариерен риф е застрашено в обсъжданията на ЮНЕСКО тази година.

За разлика от това Норвегия заяви, че макар да е "болезнено наясно" за конфликтите между развитието и опазването на наследството, е възможен "деликатен баланс", който липсва в Ливърпул.

Крайбрежието и доковете на Ливърпул бяха включени в ЮНЕСКО през 2004 г., след амбициозна регенерация след десетилетия на упадък в една от люлките на Британската индустриална революция. Градът също така е свидетел на заминаването на милиони ирландски и британски емигранти, както и африкански роби, в Съединените щати и другаде, история, която създаде това, което ЮНЕСКО смяташе за „отличителен характер и уникален дух на Ливърпул“.

Но от 2012 г. насам агенцията спира британските служители да се занимават с развитие, което включва обширни реставрации, но и ново строителство, което според инспекторите на ЮНЕСКО претрупва района. Тя призова града да ограничи височината на сградите и да преразгледа предложения нов стадион за Евертън на изоставен док, предупреждавайки за "значителна загуба на неговата автентичност и цялост". На брега е и мястото на статуя в чест на четиримата членове на Бийтълс, родното място на знаменитата четворка в града, богат на музикална история.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?