Следвайте ни

Истанбул заменя с графити вертикалните градини покрай градските магистрали

viber icon
Вертикалните градини, които отдавна украсяват крайпътните стени в Истанбул, са премахнати с решение на новата управа на общината в града.
 
Общината защити този ход, като се позова на високите разходи за поддръжка на градините, които са непосилни имайки се в предвид осложнената икономическа обстановка в страната, но противниците казват, че зеленината е служила добре на околната среда.
 
На тяхно място общината стартира своя проект „Говорещи стени“, който по същество включва подмяна на градините с графити.
 
Професор Мехмет Емин Бирпинар, заместник-министър на околната среда и развитието на градовете, беше сред критиците на този ход, като написа в Туитър, че голяма община Истанбул (IBB) представя „боядисана, грозна алтернатива“ на истанбулците, вместо зелени площи.
 
Бирпинар каза: „Те поне биха могли да ги заменят с шумоизолация. Това би било по-екологично и функционално".
 
Хилми Тюркмен, кмет на градския квартал Ускюдар, също разкритикува този ход. „Растенията бяха там не само за пейзаж. Те бяха изградени въз основа на научен анализ, за да поемат шума от трафика и замърсяването. Сега те ще бъдат заменени с химическа боя. Моля обществеността да вземе решение по въпроса “, написа и той в Туитър.
 
Говорителят на общината Мурат Онгун отговори:
„Скъпо е обновяването на тези вече остарели соръжения. Ще освободим Истанбул от тази тежест и ще превърнем стените около магистралите в изкуство, като същевременно ще увеличим броя на зелените площи “, каза той в профила си в социалните медии.
 
В писмено изявление общината заяви, че стените за графити ще бъдат финансирани от спонсори и ще бъдат съставени от „абстрактни изрази, подчертаващи модерната енергия на Истанбул“.
 
„Тези композиции са вдъхновени от цветовете на природата и ще бъдат преработени, за да демонстрират концепции за единство, дом, мир, младост, споделяне и уважение“, се казва в изявлението от община Истанбул.
 
 
 
 
Михаел Гушев, кореспондент на вестник "Марица" 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

12.10.2020 | 14:21

Тия продължават да копаят дъното.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?