71

Истанбул стана призрачен град заради Шекер Байрама СНИМКИ

За три дни са станали 1838 катастрофи с 19 загинали и 2912 ранени

Истанбул, който по принцип е оживен метрополис с над 16 милиона жители, се оказва потънал в необичайна тишина, подобна на „призрачен град“, докато жителите се тълпят във ваканционни курорти и по родните градове, за да се възползват от деветдневната ваканция за Шекер Байрама.

АА

От началото на удължената ваканция на 6 април значителна част от населението на Истанбул избра да напусне града, което доведе до забележително намаляване на плътността на трафика по пътищата. Обикновено натоварените околовръстни магистрали като D-100 и TEM бяха с много необичайно умерен трафик, докато спирките на обществения транспорт останаха почти безлюдни.

Тези, които избраха да останат, пустият град, както и дошлите туристи, могат са се насладят на спокойната атмосфера и хубавото пролетно време на спокойствие.

Част от магистралите, мостовете и градския транспорт в мегапориса са безплатни тези дни. Известни забележителности като площад Султанахмет и пешеходната улица Истиклял отбелязаха скок на туристическата активност, докато местните жители потърсиха утеха в спокойствието на плажове и паркове.

АА

Тъй като празненствата и пиршествата изобилстват тези дни, здравните експерти предупредиха да не се прекалява по време на празника Байрам с храната и алкохола.

Съла Йешиляпрак, специалист по хранене и диета, предупреди за прекомерната консумация на десерти и подчерта важността на внимателното хранене за управление на нивата на кръвната захар и предотвратяване на здравословни усложнения.

АА

Въпреки празничната атмосфера, празникът Байрам за съжаление отбеляза тревожно увеличение на пътните произшествия. По данни на МВР през първите три дни от празничните дни са станали 1838 катастрофи с 19 загинали и 2912 ранени. Подчертавайки важността на пътната безопасност, министър Али Йерликая призова гражданите да спазват правилата за движение и да бъдат внимателни, докато пътуват.

В отговор на тревожната статистика властите засилиха мерките за прилагане, като извършват денонощни проверки на скоростта с радари, за да гарантират безопасността на пътуващите по време на празничния сезон.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?