Следвайте ни

Истанбул счупи рекорда за потребление на вода в жегите

viber icon

Истанбулската агенция за водоснабдяване съобщи, че по 3,4 милиона кубически метра вода са били консумирани дневно в най-населения град в Турция тези дни. Това е най-високото потребление в историята му. Рекордът идва сред покачващите се температури, които достигнаха 39 градуса по Целзий, с влажност от 43%.

Данните на Истанбулската администрация по водите и канализацията (ISKI) показват, че нивата на водата в язовирите, захранващи града, са три пъти по-високи в сравнение с този сезон на миналата година.

Последните данни на Държавни водни обекти (DSI) показват, че градът има достатъчно питейна вода, за да издържи седем месеца, дори без дъжд.

През миналата година големите градове в този сезон бяха  заплашени от безводие, тъй като нивата на водата намаля, поради липса на валежи.

Правителството тогава подготви план за действие, срещу сушата и въведе мерки за насърчаване на по-ефективното използване на водата, което доведе до по-ефективно използване на водните ресурси в страната.

Нивата на водата в язовирите в Истанбул леко са спаднали в сравнение с месец по-рано, когато бяха 66 на сто и са достигнали 56 на сто на 4 август 2020 г. Водоснабдяването на града може да варира поради високите температури. Миналата година средното водоснабдяване на града е над 2,9 милиона кубически метра. 

Температурите в града се понижиха до 36 градуса по Целзий вчера, преди да започват се покачват отново от днес.

В понеделник необичайната жега предизвика по-голямо потребление и на електроенергия, тъй като хората използваха повече климатици, което доведе до смущения в електропреносната мрежа на страната, като Истанбул и други градове преживяха кратки прекъсвания на електрозахранването. Поради пожарите в южна Турция два ТЕЦ спряха производството на електроенергия, което също доведе до леки смущения в доставките на ток за потребителите. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?