Следвайте ни

Истанбул с готов план за евакуация при земетресение

viber icon

Стотици хиляди жители на 16-милионния Истанбул ще бъдат евакуирани при евентуално земетресение благодарение на новия план, създаден от вътрешното министерство. Градът е разположен на опасната северноанадолска разломна линия и маркира границата между Евразийската и Анадолската плочи, станали причина за някои от най-разрушителните земетресения в историята на страната, отнели живота на десетки хиляди.

Планът, изготвен със съдействието на много държавни институции под координацията на Министерството на вътрешните работи, има за цел да намали загубите на човешки живот чрез ускоряване на евакуацията на хора при потенциално земетресение с магнитуд 7,5.

След евентуално земетресение влизането и излизането от града ще бъде незабавно забранено.  Специални екипи ще работят за защитата на монетния двор и музеите.

Заместник-началник на спешна помощ в Истанбул д-р Мустафа Керем Йозявуз каза, че са създали специални ​​екипи, "Има екипи като специалисти по спешна медицина, обща хирургия, анестезиолози, операционни сестри и др. Тези екипи ще бъдат мобилизирани и ще започнат спешни интервенции в болниците", каза той.

Вече са подготвени и се съхраняват и материалите, които ще бъдат използвани от здравния персонал в първия момент.  За това бяха подготвени специални сглобяеми складове.

Освен това полевите болници също бяха определени в плана за действие.  В Истанбул има 2 полеви болници и 12 в Турция.  Мобилните болници от преносими контейнери
вече са готови, като могат да бъдат сглобени за няколко часа.

Ще бъде осигурена и въздушна поддръжка, за да могат ранените бързо да бъдат лекувани.  В инвентара на жандармерията има хеликоптери, които се превръщат в линейка чрез поставяне на носилки и преносима апаратура за първа помощ.

В разговор с държавната тв TРT Хабер полковникът от жандармерията Метин Гюнал предостави информация за евакуацията.

"Засегнатите от бедствието, които ще останат без домове, ако искат да отидат в провинцията и в родните си градове, ще бъдат прехвърлени в определени зони за евакуация, за да бъдат евакуирани с морски, въздушни, сухопътни и железопътни превозни средства", каза той.

В Истанбул има общо 23 зони за евакуация. Корабите са готови за мащабна операция по море. В случай на евентуално бедствие, гражданите ще бъдат изпращани до евакуационните пунктове от азиатската и европейската страна на Истанбул с превозни средства и след това ще бъдат евакуирани от района с кораби.

Евакуацията обаче няма да бъде само от морето. Определени са и много сборни пунктове за жителите на града с железопътен и автобусен транспорт. Освен това всички летища в Истанбул ще бъдат активирани в рамките на плана.

Гражданите с увреждания ще получат приоритет при евакуация, децата, възрастните хора и жените са групите, които също са с предимство.

Целта е колкото се може повече жители на мегаполиса по-бързо да бъдат отстранени от мястото на бедствието, за да се улеснят спасителните работи за пострасалите в района. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?