Следвайте ни

Истанбул реши онлайн как да обнови площад Таксим

viber icon

Поредица от отлайн анкети, проведени от столичната община в Истанбул (IBB) за реконструкция на някои от емблематичните места в града, приключи в петък.

Около 352 784 души избраха, измежду редица проекти за обновяване на площадите Таксим и Бакъркьой от европейска страна, както и крайбрежната ивица Саладжак от азиатската страна, в онлайн анкета между октомври и ноември.

Около 233 проекта на видни архитекти се състезаваха в конкурса за дизайн, но площад Таксим привлече най-голям интерес с 209 728 гласа.

В крайна сметка избирателите избраха „Проект номер 15“ измежду трите финалисти. Общината планира скоро да осъществи проекта за обновяване.

Печелившият проект за площад Таксим, който е сред най-посещаваните места в града заедно със съседната, търговска, пешеходна улица Истиклял, планира да даде нов живот на станалото в последните години малко скучно пространство, което главно функционира като транспортен център. 

Републиканският паметник, който се намира на площада Таксив също ще бъде по-забележим с новия дизайн, докато дърветата ще заобикалят и пресичат площада. Нов пешеходен мост, предвиден за парка, ще предлага изглед към Босфора, докато свързва площада и парка с културния център на Ататюрк и парка Мачка, който се намира на близо.

За част от площада е предвиден амфитеатър, заедно с ново извеждане на автобусни спирки под площада. Друга новост е удължаването на носталгичната трамвайна линия, пресичаща булевард Истиклал до района около парка Гези.

Площад Таксим претърпя сериозно преобразяване през последните пет години. Предишната администрация добави още дървета на площада, разположен до парка Гези. Трафикът също беше пренасочен под земята.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу наскоро заяви, че районът е загубил историческата си структура. Той добави, че те се стремят да стартират работата по реорганизацията през следващата година.

"За първи път Турция стартира демократичен процес за проектиране на обществено място. Искаме да прекроим тези места с участието на граждани и да отговорим на техните искания по най-добрия възможен начин," каза Имамоглу.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?