2374

Истанбул преживява най-топлия януари

Температурите в турския 16 милионен град и през януари останаха далеч над сезонните норми. Тази тенденция ще продължи и през следващите дни. Специалисти алармираха, че Истанбул преживява най-топлия януари от години.

АА

Подобна е ситуацията и в по-голямата част на Турция. Днес е 20 януари, а в голяма част от страната все още няма снеговалежи.

Тези дни, югозападни ветрове са активни в Турция и повишиха още температурите през тази седмица. В южните средиземноморски и егейски курорти хората все още продължават да се препичат по плажовете през януари. Не са малко и тези които влизат в морето.

Известният турски метеоролог Орхан Шен заяви, че най-горещите дни на януари може да се наблюдават в района на Мраморно море и регионите на Черно море.

АА

„Можем да видим температурни рекорди за януари в региона на Мраморно море и в западните части на региона на Черно море. Температурният рекорд в Истанбул за януари беше наблюдаван през 2010 г. и температурата беше 18 градуса“, ​​заяви Шен.

„Но сега очакваме температурата да се повиши до 20 градуса. Истанбул вчера подобри температурния си рекорд на 19,5 градуса“, добави той.

АА

Очаква се високи температури да се наблюдават и в северните провинции Самсун, Орду, Коджаели и северозападните провинции Бурса, Балъкесир и Чанаккале.

 

Експертът припомни, че метеорологични условия, които биха позволили снеговалежи в региона на Централна Анадола, все още не са се образували. Шен допълни, че температурата в региона на Централна Турция през януари е трябвало да бъде 8 градуса под нулата.

 

Дори в източната провинция Ерзурум, където температурата пада до 10 градуса под нулата, температурите се повишиха до 7-8 градуса тази седмица, отбеляза Шен. Той добави, че всичко това са индикатори за суша, която страната ще изпита тази година.

 

„Селскостопанската суша продължава доста сериозно. В много региони семената са били засадени, но не са покълнали. 50 процента от семената са погубени поради ниските валежи. Изглежда, че тази година ще има недостиг на зърно“, обясни Шен.

 

Метеорологът Гювен Йоздемир също посочи, че температурите ще се повишават до края на този месец, като добави, че тези дни се наблюдава пролетно време.

 

Позовавайки се на проблема със сушата и водата, Йоздемир съобщи, че има петмесечен дефицит на вода в цялата страна.

 

„Трябва да приемем, че изменението на климата е най-важният проблем на страната и да актуализираме консумацията на водни ресурси. Трябва да бъдат създадени спешни планове за управление на ситуацията“, добави той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГЪZZПРОМ

ГЪZZПРОМ

20.01.2023 | 13:51

"Европа зъзне от студ, гори мебелите си...Европейците правят на супа домашните си любимци от глад..." ДА ВИ *** М****** ХИБРИДНА!!!

Отговори
15 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?