Следвайте ни

Истанбул отново се разлюля от земетресение

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 


Снимка Асошиейтед прес 


Най-големият град в Турция, Истанбул, бе разтърсен от земетресение днес следобед. 

Според новина от последния момент, земетресение с магнитуд 3,9 разлюля мегаполиса.  
Първото изявление дойде от Министерството на вътрешните работи.  Заместник-министър Исмаил Чатаклъ заяви в профила си в социалните мрежи, "Земетресение с сила 3,9 по Рихтер стана в Истанбул в 15.07. Към момента не е получено известие за щети и жертви, сподели той.  

Губернаторът на Истанбул Али Йерликая направи изявление след земетресението: "Няма съобщения за разрушения в нашите звена за сигурност и общинска полиция." 

 Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към Министерския съвет (AFAD) обяви силата на земетресението, като 3.9.  Докато обсерваторията Кандили, която се намира на Босфора, определи степента на труса, като 4.2. 
Съобщено беше, че епицентъра е бил в азиатския квартал Картал.  Земетресението е станало на 7 километра под земята.

Да кратко време жителите на мегаполиса са усетили прекъсвания в мобилните мрежи, тъй като е отчетено рекордно потребление. 
 
Жител на Истанбул, живеещ в Султанбейли, написа на уебсайта на Евро-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC), че е много уплашен.  Друг истанбулец в Самандъра каза: "Сякаш земята се срути, удари два пъти."

Във включване в предаване на живо на тв СиЕнЕн Тюрк, експерт по земетресения доц.  Д-р  Йълдъръм Гюнгьор каза, "Всички се вълнуват дали това е предвестник на по-голямо очаквано земетресение. Трябва да знаем, че земетресение може да се случи във всяка точка на Истанбул. В Турция има над 550 активни точки. При такива земетресения могат да възникнат нови такива. Това е една от тях."

Предишното по-голямо земетресение с магнитуд 5,8, което се случи през септември 2019 г. в Истанбул, което е много близо до Северната Мраморна разложна линия, и тогава предизвика голяма паника

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?