1553
Следвайте ни

Истанбул откри грандиозно един от 10-те най-модерни театри в света СНИМКИ

viber icon

Ултра модерният културен център "Ататюрк" (AKM) отвори вратите си за обществеността късно в петък след две години пълна реконструкция. Президентът Реджеп Тайип Ердоган официално откри центъра на националния празник на Турция, когато бе отбелязана 98-ата годишнина от основаването на Република Турция.

„Културен център „Ататюрк“ ще остане векове наред като мястото, където бие пулсът на културата и изкуството у нас. Изградихме монументален културен център в сърцето на Истанбул.", заяви Ердоган.

Президентът присъства на премиерата на операта "Синан", която беше специално композирана за откриването. Творбата е посветена на живота на известния османски архитект Мимар Синан. Сред проектираните и построени от Синан повече от 300 сгради се отличават джамиите „Сюлеймание“ в Истанбул, която е най-известната му работа, и „Селимие“ в Одрин, смятана за негов шедьовър. По-известни негови сгради в днешна България са джамиите „Баня баши“ и „Коджа дервиш Мехмед паша“ (днес църква „Свети Седмочисленици“) в София.

АКМ в Истанбул е новата забележителност за града. Това ще е сърцето на културната сцена на страната. Преди разрушаването на старата постройка през 2018 г. центърът служеше от 1969 г. главно като опера. Новата сграда, чието строителство започна през 2019 г. , може да се похвали с нова опера с 2500 места, заедно с кино, библиотеки, кафенета и ресторанти. Тя разполага с най-модерните технически и сценични характеристики налични в света. 

Разположен на едно от най-видните места в града, АКМ се извисява до парка Гези и площад Таксим със своята прекрасна стъклена фасада. Въпреки че фасадата си прилича с предишната, сградата може да се похвали с нови грандиозни характеристики, включително сферична аудитория, оцветена в тъмночервени цветове и съставена от хиляди ръчно изработени керамични плочки. 

Новата сграда обхваща затворено пространство от 96 000 квадратни метра и се състои от пет блока. Общата стойност на проекта е около 208 милиона долара (2 милиарда лири).

Известният турски тенор Мурат Карахан, който също е и ръководител на Главната дирекция на Държавната опера и балет, каза за Анадолската Агенция (AA), че са развълнувани да имат нова опера, „която е сред 10-те най-модерни оперни театри в света."

„Ще се съберем отново в център, който е красив със своята акустична структура и технологична инфраструктура и капацитет.“, каза той.

Карахан каза, че след операта  „Синан“ ще бъдат домакини на „Аида“ на Верди на 7 и 8 ноември и балетен спектакъл на „Спящата красавица“ на 11 ноември. „Тук ще домакинстваме и на чуждестранни артисти и зрелищни продукции“,  добави Карахан. Той също така каза, че планират да поканят „утвърден хореограф“ на балет „Болшой“ за постановка на балета „Лебедово езеро“.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

как'Сиика

как'Сиика

31.10.2021 | 16:03

Вай вай вай!!! Сеир баджак ханъми и дюшенме пич в "Йордек гьол" на Чайковски ефенди!!!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?