Следвайте ни

Истанбул отбелязва рязък спад на случаите с COVID-19

viber icon

Броят на случаите  с COVID-19, хората лекувани в болници от вируса, и пациентите в отделенията за интензивно лечение рязко са намалели в Истанбул за една седмица, съобщи здравния министър Фахретин Коджа. 

Най-големият град в страната с население от близо 16 милиона отчита 35% спад на новите инфекции, докато броят на пациентите с COVID-19 в интензивно отделение е намалял с 21% между 28 април и 4 май от предходната седмица, каза професор Кемал Мемишоглу, здравен координатор в града.

Броят на пациентите, лекувани от коронавирус в болниците в града, също е намалял с близо 25 процента, според Мемишоглу.

Истанбул за една седмица има сереозен спад от 532 на 360 случая на 100 000 души. Въпреки намалението, това все още е най-високият показател в страната, показва картата на инфекциите за 1-7 май, издадена от здравното министерство.

Намаляването на случаите в града настъпи на фона на редица ограничения, наложени от правителството в последните седмици, включително 17-дневния пълен локдаун в цялата страна, който ще приключи на 17 май, за да овладее разпространението на COVID-19.

Правителството тепърва ще вземе решение и ще обяви какво ще последва другата седмица, тъй като експертите предлагат постепенен преход към нормализиране, предупреждавайки, че внезапното премахване на ограниченията може да доведе до ново възраждане на инфекциите.

Правителството има за цел да доведе ежедневните случаи до 5000 души. Инфекциите, които в средата на април достигнаха рекордни стойности от над 64 хил., намаляват непрекъснато, като вчера те спаднаха до 15 хил. 

Турция е направила 25,3 милиона дози ваксини COVID-19 до сега. Над 14,7 милиона души са получили първата доза от удара, докато 10,6 милиона души са получили и двете дози. Това прави 12,7 на сто от населението на страната. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?