Следвайте ни

Истанбул избира новия облик на площад "Таксим" и парка "Гези"

viber icon

След дълги години на половинчати ремонти и спорове, най-после Истанбул постигна консенсус за новата визия на централния район около площад Таксим и парка Гези. Проведен бе първият етап на конкурса за градски дизайн, а след мащабна селекция бяха селектирани три проекта.

Общо 146 заявления бяха подадени за конкурса, организиран от Агенцията за планиране в Истанбул.


Едва три архитектурни проекта спечелиха награди, а други пет получиха почетни грамоти. Последната дума ще е на гражданите на Истанбул които ще гласуват за избор на печелившия проект.


Състезанието, което беше обявено на 2 март за площад Таксим, известния парк Гези и околностите му, беше организирано на два етапа на международно ниво.


Видни турски и международни архитекти бяха сред журито на състезанието.


От 146 заявления 72 бяха от местни екипи, 48 от чуждестранни и 26 от смесени. След първия етап 20 екипа допълнително разработиха своите проекти в съответствие с препоръките на журито и по-късно бяха преоценени във втората фаза. Гласуването за вземане на решение за печелившия проект ще се проведе скоро. Тези, които искат да участват, ще гласуват с личните си ЕГН-та.


Площад Таксим и парка Гези станаха известни за широката общественост с вълната от демонстрации и гражданско неподчинение в Турция започнали на 28 май 2013 г., първоначално за оспорване на плана за градско развитие на Истанбул за площад Таксим и срещу плана за застрояване на парка Гези. Протестите бяха предизвикани от възмущение от насилственото изгонване на протещиращите младежи от района и се разразиха в цялата страна. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?