1553

Истанбул е сред топ 50 на градовете за 2022 г.

Снимка Анадолска агенция

Базирано в Обединеното кралство списание за култура избра най-добрите 53 града в света. Единбург качи върха на класацията, следван от Чикаго и Меделин.

Единбург успя да се превърне в най-добрия град в света тази година със своите забележителности, архитектура, живописни места, които го правят един от най-красивите градове за разглеждане пеша, и непрекъснато развиваща се индустрия за храни и напитки.

Индексът на най-добрите градове в света за 2022 г. беше съставен въз основа на отговори във всяка категория в анкетата, заедно с проучвания на редакторите на Time Out.

През последните две години списъкът се фокусира върху това как градовете се справят с COVID-19, който промени света. Топ градовете тази година са тези с впечатляващ нощен живот, храна, култура и изкуство.

Общественият транспорт, безопасността и устойчивостта също бяха ефективни при определянето на списъка.

Глазгоу, Амстердам и Прага също са начело в класацията, а Атина е на 35-то място.

Най-близкият град до България в класацията е Истанбул. Той е в списъка на 50-то място. „Не отне много време на Истанбул да се отърве от меланхолията на COVID-19 и да се върне към енергичното си аз, както винаги е било“, пише списанието, отбелязвайки, че откриването на Галатапорт е едно от най-важните събития в града тази година.

Списанието също така отбеляза, че Истанбул отново разкри своя уникален културен живот с опера, театър, концерти и филмови прожекции в новоизградения Културен център Ататюрк, един от емблематичните центрове на изкуството на метрополията.

Архив

17-ото Истанбулско биенале и множество големи музикални събития се откроиха в културния календар на 16 милионния град тази година.

Тайм Аут

Както винаги, кулинарната сцена на града е пълна с изненади, особено благодарение на скорошния поток от бежанци от Афганистан, Сирия и Иран. Предстоящото включване за първи път на истанбулски ресторанти във френския елитен пътеводител Мишлен, също предизвика вълна от вълнение в индустрията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?