3906

Испания признава независимостта на Палестина като държава

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес заяви, че правителството търси най-подходящия ден, за да признае независимостта на Палестина като държава. Според него "сериозността на ситуацията означава, че не може да се чака още дълго",съобщава БНР.

Попитан дали може да посочи конкретна дата за признаването на Палестина, министър Албарес отговори, че това ще е решение на премиера Педро Санчес, който ден по-рано обяви, че страната му е готова за тази стъпка.

В интервю за един от телевизионните канали външният министър посочи, че е най-добре това да стане едновременно с други европейски партньори, но дори и това да не се случи, Испания ще го направи възможно най-скоро. 

Според него единственото, което липсва за обща позиция е "резолюцията на Съвета на министрите". 

"Това, което се случва в Газа, не е въпрос на идеология, а на човечност. Говорим за 2 милиона и 200 хиляди души в хуманитарна, критична и катастрофална ситуация", добави той. 

Коалиционният партньор на социалистите в правителството - "Сумар" подкрепи инициативата за признаването на Палестина, докато опозицията в лицето на Народната партия призова това да стане заедно с други важни европейски държави, а от крайнодясната "Вокс" категорично възразиха срещу идеята. 

В същото време Израел предупреди испанското правителство, че подобно признаване би било равносилно на "възнаграждаване" на тероризма.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
анони

анони

11.05.2024 | 13:00

Аз съм Педро Ферейра- с това понятие за име тук познават друг вид ----та аз съм Педро и съм социалист-комунист!Да живее Русията!С нея и само с нея!!!!!

Отговори
0 0
yellowdixie

yellowdixie

12.04.2024 | 19:20

Тези кaпсyли спacиxа бpака ни и напpавиxа ceкcа ни стpастен и дълъг със здpав щpанг, яpки оpгазми и дpуги плюcове. И двaмата сме щаcтливи, че опитаxме тoвa нeщо и вcички съвeтваме да го опитaмe, кyпиxме го тyк:---- https://e.vg/alman

Отговори
0 1
Заври си ги

Заври си ги

25.04.2024 | 11:59

В гъ за ши бан и диот. Тук не е место за реклама на ментетата ти !

Отговори
1 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?